TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

„MEDUZE ŽIVE ZAUVEK– DOK IH NE UHVATE“

Roman „Meduze žive zauvek – dok ih ne uhvate“, autorke Nađe Petrović, niškoj publici biće predstavljen u utorak, 19. marta u 18 sati u kafe-klubu „Saloon 1995“. Organizator promocije knjige, čiji je izdavač Geopoetika, je SKC Niš.

U ovogodišnjem užem izboru za NIN-ovu nagradu našao se i roman mlade književnice Nađe Petrović. U svom drugom romanu ona kroz lik Sare govori o tinejdžerskim avanturama, nevoljama, preispitivanjima, o strahovima i snovima.

Poznati reditelj Srdan Golubović je ovaj roman opisao rečima „ranjivo, snažno, razigrano i uznemirujuće“.
„Izuzetan roman Nađe Petrović počinje kao tinejdžerska drama odrastanja, ali se brzo pretvara u uzbudljivu intimnu ispovest, lepršavu i poetičnu, a istovremeno dirljivu i bolnu. To je priča o dubokoj i suštinskoj krhkosti, o strahu od smrti, ali i strahu od života. Intenzivno ispričana, posebna i razarajuće emotivna, a opet uronjena u sve nesigurnosti, nestalnosti i lomljivosti duše jedne mlade devojke“, kaže Golubović.

On dodaje da u kontrastu gotovo nespojivih stvari, Nađa Petrović gradi svoj izrazito poseban autorski svet, a njena proza direktno u lice, snažno i bez zadrške baca „netaknutu i nedvosmislenu istinu“.

„Istinu u koju ne možemo da ne poverujemo, jer ta istina izbija iz svake reči, misli, pogleda i uzdaha glavne junakinje romana. Autorka u ovom romanu hrabro i beskompromisno, a opet tanano i nenametljivo, razotkriva svoju dušu, rastavlja sopstveno biće na najsitnije komade, i to radi bez pardona, kao likovi omiljenog filma njene junakinje Sare – glavom kroz zid“, zaključuje.

Osim za NIN-ovu nagradu, roman „Meduze žive zauvek“, ušao je i u uži izbor za nagradu „Beogradski pobednik“.

Nađa Petrović rođena je 1997. godine. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master iz filmske i TV režije, na istom fakultetu.

Sa šesnaest godina osvojila je treće mesto na konkursu Mladi književni supertalenti, kad joj je objavljen roman To je to (2015). NJene priče objavljene su u zbirkama Priče sa gradskih ćoškova (2015), Studentske priče (2021) i Mokri(n) čvor (2022).

Po njenim scenarijima snimljeno je desetine kratkih filmova koji su prikazani na više od sto festivala širom sveta. Filmovi u režiji Nikole Stojanovića nagrađivani su joj na Sarajevo film festivalu, festivalu evropskog filma Les Arcs u Francuskoj, Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, festivalu Beldocs, a dobila je i nagradu za najbolji filmski scenario na festivalu Bašta fest.

Režirala je kratke igrane filmove, a kratki dokumentarni film „Drugi avgust“ imao je premijeru na Martovskom filmskom festivalu 2023. godine.

Živi i radi u Beogradu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com