уторак, јун 25

MENTALNA HIGIJENA – NOVI PREDMET I NOVI VID BORBE PROTIV NASILJA? (VIDEO)

0
13

Zbog sve češćeg nasilja u školama stručna javnost predlaže uvođenje predmeta o mentalnoj higijeni od vrtića pa sve do studija. Ovo je i poruka sa tribine “Novi aspekti sagledavanja agresije u školi” koja je za školarce i nastavnike održana u niškoj Ekonomskoj školi.

Fizičko, verbalno, psihološko i digitalno nasilje su samo deo izazova sa kojima se deca susreću tokom odrastanja. Poslednji slučajevi nasilja u školama izazvalli su pažnju javnosti, a sami učenici ptvrđuju da su svedoci fizičkog ali češće verbalnog, psihološkog i digitalnog nasilja.

 Postoje različite vrste nasilja u školama, među kojim je i fizičko. Elektronsko nasilje je zastupljenije i obuhvata upućivanje razne vrste ružnih reči, svedoci smo toga”, kaže predsednik učeničkog parlementa Ekonomske škole u Nišu Aleksandar Dimitrijević

I u Savetima roditelja ističu da je među decom zastupljeno pre svega digitalno nasilje i da ga je potrebno prijavljivati kako svojim vršnjacima, tako i nastavnicima i školskim psiholozima. Dodaju da bi decu trebalo animirati da slobodno vreme ne provode samo uz mobilni telefon i na netu, već da se bave drugim kreativnim stvarima.

Da se skolne sa interneta, čitaju knjige i da se okrenu i drugim stvarima”, poručuje Ivana Đorđević iz Saveta roditelja Ekonosmke škole Niš

Uvek je bilo nasilja sada se više vidi zbog mobilnih telefona, ali trudimo se da reagujemo odmah na početku…”, kaže koordinator tima za zaštitu od nasilja i zlostavljanja u školi Ljiljana Kostić Ljiljana Kostić Čolić. 

Vremena su se promenila treba reagovati i mi radimo na tome”, kaže direktor Ekonosmke škole Niš Vladimir Kuzmanović.

Sve to je samo deo preventivnog reagovanja i podizanja svesti svih koji su vaspitno obrazovnom sistemu, ocenjuju pedagozi, psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti. Ističu da borba protiv nasilja u školama nije jednostavan proces i da bi trebalo više pričati o mentalnoj higijeni.

To bi trebalo da bude uvedeno od vrtića do studija i da se deca uče o emocijama, empatiji, veštinama komunikacije i svega onoga što može da da utiče kasnije na okidače agresije”, objašnjava psihijatar dr Ivajlo Ilijev.

Ovakvi načini borbe protiv nasilja već postoje u skandinavskim zemljama, a o njihovm značaju posle tribine u Ekonomskoj školi, stručna javnost govoriće tokom ove školske godine i u drugim školama kako u Nišu, tako i širom Srbije.


Leave a reply