понедељак, јун 24

MIHAJLOVIĆ: STRUJA TREBA DA POSKUPI DA BI EPS OBEZBEDIO PROIZVODNJU (VIDEO)

0
14

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi električna energija trebalo da poskupi, kako bi Elektroprvreda Srbije (EPS) mogla da nabavi opremu za proizvodnju uglja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pre dva dana je izjavio da struja nekad mora poskupi, ali ne u ovom trenutku, jer, kako je rekao to ljudi ne mogu da podnesu.

Ministarka Mihajlović je na konferenciji „Obnovljivi izvori energije -prilike i mogućnosti za Srbiju i Izrael“ u Privrednoj komori Srbije rekla da razume što predsednik Aleksandar Vučić kaže da struja neće da poskupi i dodala da je njen posao da kaže zašto bi to ipak trebalo da se dogodi.

„Ja razumem predsednka kada kaze da mora da vodi računa o celoj teritoriji Srbije i da obezbedi sve što je u ovoj krizi potrebno, pre svega mislim na hranu, ali i sve ostalo i on to odlično radi. Ali, isto tako ja moram da kažem da je posao Ministarstva i moj lično da stvorimo uslove da EPS i druga energetska preduzeća mogu da funkcionišu, ne samo u ovoj krizi, nego da obezbede dovoljne količine elektricne energije da ne uvozimo ugalj. Jer, ako imamo EPS koji uvoz struju i ugalj, onda nam ne treba EPS“, izjavila je Mihajlović.

Ministarka je istakla da je proizvodnja struje jedina oblast u kojoj Srbija moze da bude samodovoljna, i da čak izvozi.

„Moj posao je da pomognem EPS-u kome treba mnogo više novca da uloži u opremu koja je potrebna da bi sledeću godnu, ne ovu zimu, jer ove ćemo sigurno uvoziti struju, ali da sledeću zimu 2023/2024. EPS proizvodi dovoljno za nas i ima mogućost da je izvozi“, rekla je Mihajlović.

Ona je građanima poručila da struja nije jeftina, jer je to najplemenitji oblik energije i da ćemo morati svi da štedimo i ponašamo se racionalno.

„EPS-u treba novac, on taj novac uzima kroz kredite, država to garantuje, ali im treba i cena električne enerije“, porucila je Mihajlović.

Procenila je da će oko 200.000 domaćinstva biti obuhvaćeno povlasticama za plaćanje električne energije kada bude usvojena odgovarajuća Uredba Vlade.

Pregovori o gasu s Rusima su počeli, sve opcije otvorene

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su pregovori Srbijagasa i Gasproma o novom ugovoru za isporuku gasa već počeli u nekom obliku i da se vode na kompanijskom nivou, što znači da Ministarstvo nije ukljuceno u njih.

„Ti pregovori nisu laki. Naša procena je da cena neće moći da ostane 270 dolara za 1.000 kubnih metara, ali će sigurno biti mnogo, mnogo niža od 950 dolara, kolika je sada tržišna cena gasa“, rekla je Mihjlović pred otvaranje konferencije „Obnovljivi izvori energije – prilike i mogućnosti za Srbiju i Izrael“ u Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodla da su sve opcije na stolu, od produženja ugovora do kraja godine do sklapanja dugoročnog ugovora.

„Ministarstvo smatra da je bolje da bude produžen, ali ne limitiramo nikakvu vrstu odnosa koji će Srbijagas da napravi sa ruskom stranom. Pregovori će trajati, ne mogu da se zavrse brzo, jer to uvek traje“, rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je navela da su regovori s Rusima pokušaj da Srbija koliko-toliko bude bezbedna za zimu koja će biti teška zbog postojeće energetske krize.

Mihajlović je dodala da za to moramo da se spremimo razgovorima o korišćenju skladišta gasa u Bugarskoj i Mađarskoj, jer zimi trošimo šest puta više gasa nego leti, kao i za zamenu gasa drugim energentima.

Ona je najavila da će u septembru sledeće godine da bude završena gasna interkonekcija sa Bugarskom.

„U međuvremenu, za ovih godinu dana treba da zakupimo kapacitete Grčkog TNG-a, isto tako i na svim trasama kroz Bugarsku, da budemo spremni da bar 40 odsto gasa koristimo od drugog dobaljvača, znači ne bi taj dobavljač bio Ruska Federacija, već neka druga država“, rekla je Mihajlović.


Leave a reply