TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija Udarne

MILOŠEVIĆ: TAKSA NA UVOZ MLEKA DAJE REZULTATE (VIDEO)

Mleka će biti dovoljno, jer su prelevmani, taksa na uvoz mleka kojom država štiti domaću proizvodnju od prekomernog uvoza, urodili plodom, izjavio je za Zonu plus direktor proizvodnje niške mlekare “Milk Haus” Miloš Milošević.

Miloš Milošević, direktor proizvodnje mlekare Milk house

Nedavna odluka Vlade Srbije kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu produženo do 31. oktobra,  garantuje stabilno poslovanje i snabdevanje tržišta mlekom, ocenio je direktor proizvodnje mlekare “Milk Haus” Miloš Milošević.

Za sada će imati dovoljno mleka, prelevmani su urodili plodom. Prošle godine je baš bio problem, bio je deficit mleka u Srbiji i Evropi. Sada su prelevmani produženi još dva meseca pa očekujemo da ćemo zadržati tu domaću proizvodnju I smanjiti uvoz robe iz Evropske unije, tako da očekujemo da će ova godina biti dosta bolja, rekao je Milošević.

Godina je za stočare i proizvođače mleka bila teška. Kiša pa suša uticali su na smanjenje kapaciteta stočne hrane za zimski period.

Biće sigurno smanjenja stočnog fonda, to je na žalost tendencija poslednjih godina i to ide i dalje u tom smeru da se smanjuje stočni fond i ima sve manje mleka. Trudimo se da proizvođačima da pomognemo na svakakve načine – kroz seme, đubriva, kupovina grla, samo da bi oni opstali. Jer ako oni opstanu, opstajemo i mi, izjavio je Milošević.

A da li će mleko poskupeti? Milošević kaže da  očekuje eventualno blago povećanje cene tokom zime, kao i svake sezone, ali ne i veće poskupljenje, sem u slučaju drastičnog povećanja cene imputa.

Može da dođe do poskupljenja sirovog mleka samo ako impute poskupe – đubrivo I naftni derivati. Ovako ne očekujemo. Možda će biti blagog povećanja tokom zime, to je sezonsko. Mi održavamo cenu mleka, plaćamo na vreme, time održavamo naše proizvođače i nemamo odliv proizvođača, ocenio je.

Mlekara „Milk house“ dnevno otkupljuje 80-90.000 litara mleka od proizvođača.

Nedavno je ovu kompaniju obišao Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, sa kojim su predstavnici ove kompanije razgovarali o svim merama kojima država može da pomogne stabilno poslovanje – posebno o ceni energenata i mogućim olakšicama.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com