TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

MURAL POVODOM STO GODINA OD DOLASKA MEDVEDEVA U NIŠ

Ruski arhitekta Aleksandar Medvedev došao je u Niš pre tačno sto godina i svoju karijeru nastavio upravo u tom gradu. U tu čast, oslikan je mural sa njegovim, ali i likom Nikole Tesle, prekoputa Elektrotehničke škole. Iza svega stoji jedan Rus, koji godinu dana živi i radi u Nišu.

Ovaj mural oslikan je za svega tri dana, u čast 100 godina od dolaska ruskog arhitekte Aleksandra Medvedeva u Niš. Njegov portret susreće se sa portretom jednog od najvećih srpskih pronalazača Nikole Tesle. Nije slučajno što se ovaj mural nalazi baš u ovom delu Niša. Ovde je ulica nazvana po Rusu, a odmah prekoputa Elektrotehničke škole, koja nosi ime čuvenog Srbina.

Mural se nalazi na početku Medvedeve ulice, koja se zatim ukršta sa Bulevarom Nikole Tesle. Baš kao i u stvarnom životu, simbolizuje susret dva velika uma. Da ovaj zid bude ukrašen na ovaj način, zaslužan je Rus koji već godinu dana živi i radi u Nišu, Anton Toni Čupilko, ali i njegov kolega Lazar Krpović, koji je oslikao mural.

Ideja je bila – Medvedev se sreće sa Teslom. Pokazuje budućnst u graditeljstvu, zelenu gradnju u Nišu i južnoj Srbiji Mi smo napravili mural, Lazar Krpović je slikar. To je moja ideja. To je samoindikator šta mogu da misle mladi u Srbiji, kaže Čupilko. 

Poznato je koliko je Medvedev voleo Niš. Kroz ovaj grad je prošao pre 100 godina, nakon što je njegova porodica emigrirala na Balkan. Bio je na putu u Pariz na studije, ali se na kraju vratio u Srbiju i ostao u Nišu do kraja života. Medvedev je projektovao mnoge kultne građevine u Nišu, uključujući zgradu Tehničke škole.

Brojne građevine – Narodno pozorište, Tehničku školu projektovao je Aleksandar Medvedev. Njegova kraijera razvijala se najviše u Nišu. Bio je profesor u Tehničkoj školi. Došao je direktno u Niš, ne iz Beograda. Nakon studija vratio se u Niš. Ove godine je jubilej od njegovog dolaska. Zato smo i uradili ovaj mural, dodaje Čupilko. 

Arhitekta Medvedev je takođe osnovao i vodio gradski projektni biro „NišProjekt“. Sredinom 1960. godine, nakon odbijanja na konkursu za redovnog profesora Građevinskog odseka na Tehničkom fakultetu, prihvata ponudu tadašnjeg direktora “Investprojekta“ Mladena Stojanovića i prelazi kod njih i napušta profesorsku karijeru.

Arhitekta Aleksandar Medvedev se 1964. godine penzioniše nakon više od 40 godina aktivne službe. Umro je 3. januara 1984. godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com