TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NA MESTU “NIŠKOG INCIDENTA” OTKRIVEN SPOMENIK POGINULIM SOVJETSKIM VOJNICIMA (VIDEO)

Uoči 9. maja “Dana Pobede” i 77 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu na mestu “Niškog incidenta”, kod Trupala, u prisustvu predstavnika Vlade Srbije i Ambasade Rusije u Srbiji otkriven je memorijalni spomenik poginulim sovjetskim vojnicima. Postavljanje spomenika inicirali su Ruski dom u Beogradu i Ambasada Rusije u Srbiji, uz podršku grada Niša i Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naisus”.

Spomenik poginulim sovjetskim vojnicima koij je postavljen na putu između Niša i Aleksinca povodom 77 godina pobede nad fašizmom pokazuje da ruski i srpski narod čuvaju zajedničke vrednosti i istinu o sukobu između Sovjeta i Amerikanaca u tzv Niškom incidentu, rekao je u Nišu ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Izražavam posebnu zahvalnost predsedniku Srbije, Aleksnadru Vučiću koji se zalaže za prave istorijske činjenice i da Srbija uz našu biletaralnu saradnju ostaje na pravoj strani, istakao je Harčenko. 

Sedmog novembra 1944. godine na putu između Niša i Aleksinca kolonu vozila Crvene armije napala je grupa američkih lovaca. U napadu su poginule četiri osobe, a kasnije tokom napada Amerikanaca na kolonu 6. gardijskog streljačkog korpusa poginula je 61 osoba, a 37 ranjeno.

Tada su uzleteli sovjetski lovci koji su oborili tri američka aviona. Krvoproliće je zaustavljeno samo zahvaljujući požrtvovanom postupku heroja Sovjetskog Saveza komandanta eskadrile 866. lovačkog puka 21-godišnjeg kapetana Aleksandra Koldunova koji je, rizikujući da bude oboren, probio neprijateljsku odbranu i potpuno prišao avionu pukovnika Edvinsona, rekao je kustos niškog Narodnog muzeja Nebojša Ozimić. 

U saopštenju ruske Ambasade se ističe da još nema konsenzusa da li je Niški incident greška saveznika usled kobnog spleta okolnosti ili je došlo do njihove dobro pripremljene provokacije. Dodaje se da je ova epizoda dugo bila zataškavana, jer je ruske trupe napao saveznik, a ne nemački neprijatelj.

Na svečanosti posle otkrivanja spomenika i polaganja venaca predstavnika Vlade Srbije, javnih, naučnih i kulturnih radnika posađeno je i drveće na lokaciji napada američke avijacije na Crvenu armiju 1944. godine.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com