TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika region i Srbija VESTI

NA SEVERU KIM KORISNICI SOCIJALNIH DAVANJA NI DANAS NISU MOGLI DA PODIGNU NOVAC

Zbog odluke Centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, korisnici različitih socijalnih davanja, ni danas nisu uspeli da podignu novac koji im je uplaćen na račune.

Građani ukazuju da imaju probleme zbog odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima, jer su u nekoliko poslednjih dana dobili uplate socijalne pomoći, dečijeg dodatka, kao i plata iz centralne Srbije, ali da do tog novca ne mogu da dođu i zabrinuti su na koji način će obezbediti osnovne životne namirnice. Jedan od okupljenih ispred Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici apeluje na nadležne da im se omoguće primanja, pošto trenutno on i njegova porodica nemaju od čega da žive.

“Imamo decu koju treba da školujemo i hranimo. Mi živimo jedino od socijalne pomoći i dečijeg dodatka”, rekao je Tanjugu jedan od okupljenih. Samohrana majka iz Suvog Dola kod Kosovske Mitrovice je izjavila da im je na ovaj način uskraćen novac za normalan život.

“Ne radim nigde, nisam ovde politički , moja deca ne rade nigde. Druga primanja nemam. Još nekoliko dana , pa ćemo morati od vazduha da živimo”, rekla je ona za Tanjug.

U filijalama Pošte i Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije građanima se na šalterima iz zaliha isplaćuje najviše do 10.000 dinara ili isti iznos u evrima, dok u srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema danima, što građane primorava da po novac idu u Kuršumliju, Vranje ili Bujanovac. Jedan od korisnika socijalne pomoći kaže da živi od socijale, pa ne može da putuje u centralnu Srbiju da bi podigao svoj novac.

“Ne znam šta će biti”, dodaje on.

Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, zatim je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mere za, kako navode, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara.

Rok koji su odredili, kako su naveli, neće moći da bude duži od tri meseca, a vlasti u Prištini su prethodno u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com