четвртак, јун 13

Nedimović: Masovno testiranje u Nišu i sistematska dezinfekcija

0
414

(Tanjug)

U Nišu se sprovedi masovno testiranje i vrši dezinfekcija ustanova i ulica u cilju ublažavanja sadašnje epidemiološke situacije, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je na čelu Kriznog štaba za niški i toplički okrug.

On je dodao da je u stanje u Gornjoj Toponici pod kontrolom, kao i da je u Domu za odraske Kulina sprovedeno testiranje svih korisnika i zaposlenih.

Nedimović je rekao da je situacija u tom gradu eskalirala zbog dešavanja u Gerontološkom centru gde je, kako je naveo, bilo dosta propusta i biće potrebno da se mnogo radi na popravljanju situacije.

Naglasio je da su u Nišu preduzete mere dezinfekcije i da će sutra biti dezinfikovani Gerontološki centar, Dom zdravlja i centralni gradski bulevari.

Ministar Nedimović u Nišu

Kako je rekao, danas je u niškom Zavodu za javno zdravlje i Veterinarskom institutu testirano oko 600 osoba, među kojima su novi pacijenti, ali i oni koji treba da napuste privremene bolnice.

Dodao je da je Krizni štab sagledao kompletnu epidemiološku situaciju u Nišu i da su epidemiolozi Darija Tepavčević Kisić i Branislav Tiodorović obišli sve ustanove za koje su smatrali da je potrebno utvrditi epidemiološku situaciji.

Govoreći o naredim koracima ministar je rekao da će biti sprovedeno masovno testiranje u Nišu u svim ustanovama za koje je procenjeno da je potrebno, kao i građana koji su upućeni u kovid ambulante.

Dodao je da je u KC Niš trenutno na lečenju 452 obolelih od korona virusa koji su smešteni u dva odvojena objekta i da će Krizni šstab za nišavski i toplički okrug predložiti otvaranje novih kovid bolnica u okolini kako bi se Niš rasteretio od pacijenata koji dolaze iz okolnih gradova.

Upitan o situaciji u Domu za smeštaj odraslih u Kulini u opštini Aleksinac, Nedimović je kazao da će do sutra pre podne biti završeno kompletno testiranje svih korisnika i zaposlenih i da će se tada znati prava slika.

On je dodao su u bolnici Gornja Toponica registrovana dva pozitivna slučaja i dodao da je Krizni štab imao sastanak sa direktorom,

“Tamo je smešteno oko 700 korisnika, maksimalne su mere bezbednosti, tamo se ozbiljno radi. Sutra ćemo analizirati dom u Blacu“, najavio je Nedimović.

Kisić: Nazire se kraj širenja bolesti

Epidemiološka situacija u najvećem delu zemlje je pod kontrolom, sada je fokus na pojedinačnim zarištima, a polako se nazire se i kraj epidemijskog širenja infekcije, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

„Fokusirani smo na pojedinačna zarišta, vidi se kraj širenja bolesti, ali rekasiraniji ćemo biti tek kada broj novoobolelih bude značajno smanjen, odnosno na dnevnom nivou bude nula“, rekla je Kišić za TV Prva iz Niša gde je danas bio novoformirani krizni štab za nišavski i toplički okrug na čijem je čelu ministar Branislav Nedimović.

Prethodnih dana, najviše slučajeva novoobolelih od korona virusa zabeleženo je u Nišu, nakon što je bolest ustanovljena kod 151 osobe, štićenika Gerontološkog centra u tom gradu.

Kisić je kazala da broj onih koji su bolest podneli asimptomatski i onih koji su na resiratorima pokazuje ozbiljnost ovog virusa.

Kisić je rekla i da se na jugu Srbije sada beleže najveće stope učestalosti oboljevanja, a da je u ostalim mestima stabilna epidemiloška situacija.

Dodala je da se nakon što se bolest pojavila u nekoliko ustanova i institucija u Nišu radi na pronalaženju svih konatakata i izolaciji onih kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa.

„Krećemo od suzbijanja posledica i da prepoznamo ljude koji imaju infekciju i da sprečimo dalje širenje bolesti. Očigledno je da je rezervoar zaraze ušao u te ustanove i bitno je da se spreči dalje širenje infekcije i da ne dođe do većih komplikacija. Nastojimo da uložimo napore da suzbijemo dalje širenje zaraze u ovom delu zemlje“, rekla je ona.


Leave a reply