TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI Zdravstvo

Nedostatak medicinskih sestara: Globalni izazov

Procenjuje se da u u svetu nedostaje više od 16 miliona medicinskih sestara i tehničara, a u Srbiji oko 55.000. Na jugoistoku Srbije ima oko 27.000 medicinskih sestara i tehničara. Njih je uvek nedovoljno, jer je sve više pacijenata, kaže glavna sestra UKC Niš Sonjica Radić. Ova zdravstvena ustanova, zajedno sa Udruženjem “Belo srce”, obeležila je Međunarodni dan medicinskih sestara.

Na jugoistoku Srbije ima oko 27.000 medicinskih sestara i tehničara. Bez obzira na to što je Univerzitetski klinički centar Niš proširio svoje kapacitete, zbog sve većeg broja pacijenata na dnevnom nivou, medicinskih sestara je uvek nedovoljno, kaže glavna sestra te zdravstvene ustanove Sonjica Radić.

Treba nam još, da bismo onako kako smo se školovale mogle posvetiti pacijentu, a da opet budemo sposobne I za naše porodice I za našu decu. Ono što je bilo ranije I sada je neuporedivo. Sve je više bolesnih ljudi,sve je više školoanih medicinskih sestara. Prva osoba na koju se naiđe je medicinska sestra, koja primi pacijenta I poslednja osoba koja otprati pacijenta zdravog ili lečenog, je takođe medicinska sestra. Sve se pamti od nas, i osmeh i izgled lica i topla, ponekada i reč koja ne odgovara pacijentu, izjavila je glavna sestra UKC Niš Sonjica Radić.

 „Naše medicinske sestre naša budućnost. Ekonomska moć nege“ slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara. Obeležili su ga i Univerzitetski klinički centar i Udruženje zdravstvenih radnika i saradnika Nišavskog okruga „Belo srce“ na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Fokus je na ekonomskom doprinosu zdravstvene nege, sa ciljem da zdravstvena nega postane prepoznatljiva, vidljiva I vrednovana. Jer, bez obzira na to što sestre čine više od 50 odsto zdravstvenih profesionalaca I pružaju preko 70 odsto zdravstvenih profesionalaca širom sveta, one su još uvek slabo prepoznatljive I ekonomski nagrađene. Globalno se u celom svetu susrećemo sa nedostatkom iz oblasti zdravstvene nege. Neke su procene u svetu nedostaje više od 16 miliona medicinskih sestara. U Srbiji se taj broj kreće oko 55.000, kaže  predsednica Udruženja “Belo srce” Lela Kocić.

 Dragana Zdravković iz Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Niš kaže da je Komora, sem izadavanja licence, tu da štiti lične i profesionalne interese svojih članova.

“Mi ćemo se truditi I u narednom periodu da pomažemo formalno obrazovanje medicinskih sestara. Komora je izdvojila preko četiri miliona dinara”.

 Niški Dom zdravlja ima 660 medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

Broj zaposlenih se povećava posle završene epidemje kovid infekcijom. Dosta je kadra. Ako uzmemo u obzir da na 100.000 stanovnika treba 1.400 zdravstvenih radnika, odnosno medicinski sestara, kaže glavna sestra Doma zdravlja Niš Tatjana Bokić.

 Korona je bila poseban izazov za njih.

 Iza nas je jedan veoma težak period kovida koji svi mi polako zaboravljamo, ali sestre koje su provele vreme u kovidu, ja im iskreno sada odajem svako priznanje.Posle kovida došli su drugi problemi, druga lečenja, sve više pacijenata, jer sve ono što je zanemareno, došlo je kod nas, objašnjava Sonjica Radić.

 Udruženje “Belo srce”, koje okuplja oko 1600 članova, dodelilo je 14 Povelja najboljim medicinskim sestrama i Povelju najboljoj babici. Međunarodni dan medicinskih sestara, 12. maj, obeležava se na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com