TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Udarne VESTI Zdravstvo

NEMA POOŠTRAVANJE MERA, NI KOVID PROPUSNICA: JEDINO VAKCINACIJA!

Krizni štab danas je zasedao, a iako je najavljivano moguće pooštravanje epidemijskih mera ili uvođenje kovid propusnica, ništa se od toga nije desilo.

Premijerka Ana Brnabić nakon sednice kriznog štaba izjavila je da je epidemijska situacija u Srbiji juče i danas nešto bolja, iako su brojke i dalje tako velike da to ne izgleda tako.

Brnabić: Pooštravanje mera bi značilo produžavanje agonije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da i pored zahteva Kriznog štaba restrikvnije mere u cilju sprečavanja rasta broja obolelih od korona virusa nisu uvedene, jer bi u to produžilo agoniju i zaustavilo imunizaciju.

“Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da uvedemo najmanje 10 dana mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćanje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti i ukoliko to rezultira smanjenjem broja zaraženih onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica”, rekla je premijerka nakon sednice Kriznog štaba.

Naglasila je da i dalje smatra da bi uvođenje tih oštrijih mera dovelo do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali bi dovele do toga da stane imunizacija.

“Rešenje imamo, to je vakcina, tu je iza svakog ćoška da bi postigli kolektivni imunitet i da bi stavili tačku na pandemiju”, rekla je predsednica Vlade nakon sednice Kriznog štaba i naglasila da na snazi ostaju mere koje su i bile – nošenje maski u zatvorenom, i na otovorenom gde nije moguće džati distancu.

Naglasila je da se mnogo razmišljalo o Kovid propusnicama, da su one spremne.

“Možda ćemo ih uvesti u jednom trenutku”, rekla je ona i dodala da zna šta će se desti ako ih uvedemo, jer zna kako ljudi reaguju.

“Ako ih uvedemo nećemo moći da ih iskonrolišemo, u NJujurku ih kupuju za 100 dolara.”, rekla je Brnabić.

mijer je rekla da je situacija u Srbiji juče i danas nešto bolja iako su brojke i dalje tako velike da to ne izgleda tako.

Naglasila je i ponovila da je i dalje najvažnija masovna imunizacija stanovništva i da treba da dostigne stopa od 80 odsto vakcinisane populacije uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i javnih službi koje su u kontaktu sa gađanima.

“Vakcinacija protiv koronavirusa je jedini održvi odgovor na pandemiju, ovako da imamo restriktivne mere ja mislim da smo se složili tokom Kriznog štaba da je to samo produžavanje agonije, odugovlačenje sa rešenjem i da nije trajno rešenje i da je krajnja mera samo i isključivo vakcinacija”, rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je apelovala na gradane da se vakcinišu, a oni kojima je prošlo više od šest meseci od revakcine da prime treću dozu.

Naglasila je da Nacionalno telo za imunizaciju još nije donelo konačan stav da li se smanjuje na pet meseci.

“Zasedaće ponovo sledeće nedelje i onda ćemo znati”, rekla je ona.

Što se tiče epidemijske situacije kaže da deluje kao da situacija stagnira i da polako padaju brojke.

Prema njenim rečima, ono što je danas pozitivno u svemu ovom negativnom to što se smanjuje razlika u broju hospitalizoavih i otpuštenih.

“Ta razlika je danas bila 100. Deluje da se stabilizuje stvar, ali videćemo u narednim danima kako to ide”, rekla je Brnabić.

Navela je da je u Srbiji u 79 lokalnih samouprava ima više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, devet je oko 50 odsto i cetiri imaju manje od 30 odsto vakcinisanih.

Izrazila je nezadovoljstvo što je među maldima do 30 godina starosti vakcinisano 22,7 odsto.

“Jako je to loše, ali to je ono na čemu moramo zajedno da radimo”, porucuje Brnabićeva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com