субота, јун 15

Srbi: Bez ZSO, moguć izlaz iz prištinskih institucija, Hoti: Neće biti ZSO sa izvršnim moćima (video)

0
11

Hoti: Neće biti ZSO sa izvršnim moćima

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je večeras da na Kosovu i Metohiji neće biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) sa izvršnim moćima, već onako kako Ustavni sud tzv. Kosova nalaže.

On je na konferenciji za novinare u Prištini nakon sastanka s predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ponovio da je cilj dijaloga uzajamno priznavanje i da ništa neće biti primenjeno pre toga.

Miroslav Lajčak nije se obratio novinarima na press konferenciji.

Hoti je rekao da je ZSO zatvoreno pitanje još 2013. godine od postizanja sporazuma u Briselu i potom odluke kosovskog Ustavnog suda.

„Imamo garancije da ZSO nema izvršnu nadležnost. Uklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države se ne govori“, rekao je Hoti, prenosi prištinska Koha.

On je kazao i da kosovska vlada nije pod pritiskom.

„Imamo koalicioni sporazum s partnerima, među kojima je i Srpska lista. Dokle god se držimo sporazuma, radićemo zajedno. Razgovaramo o konačnom sporazumu o uzajamnom priznanju. Ništa se neće primeniti dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju i dok ne bude ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena“, rekao je Hoti.

Kako je rekao, Lajčakova poseta se dogodila u pravo vreme kako bi se napravila procena procesa dijaloga, kao i da se naprave planovi za buduće sastanke.

„To nije lak proces, postoje teške teme poput ZSO, ali im pristupamo po jasnim principima. Kosovo nije strana koja blokira proces, već je prvi put posle dužeg vremena glavni protagonista konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju“, rekao je Hoti.

BEZ ZSO MOGUĆE DA SRBI NAPUSTE PRIŠTINSKE INSITITUCIJE

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće  prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM.

Odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, posle sastanka.

 

 

Leave a reply