Saša Tričković, gen. dir. i vlasnik kompanije NeoMedica

U kompaniji „NeoMedica“ u Nišu za nekoliko nedelja će početi proizvodnja testova na COVID-19. Kako je najavio generalni direktor i vlasnik kompanije “NeoMedica” Saša Tričković, ovim testovima moći će da se vidi akutna faza infekcije ali i to da li pacijent ima dovoljan nivo antitela za doniranje krvne plazme za lečenje teško obolelih pacijenata. Takođe, test će moći da dokazuje uspešnost vakcinisanja – kada se vakcina za novi virus korona bude pojavila.

„Test je na antitela, kvantitativnog tipa klase IgM i IgG. Spremni smo za proizvodnju, kapacitete smo spremili za oko 1.500 testova dnevno u jednoj smeni. Ministarstvo zdravlja, tačnije Vlada Srbije će odrediti kasnije gde će testovi ići, koje će biti referentne laboratorije, nakon završetka našeg dela razvoja“ – rekao je Tričković.

NeoMedica

Tričković očekuje da će za dve do tri nedelje završiti razvoj i klinički deo ispitivanja I kaže da je Neuromedika iza toga spremna za masovnu proizvodnju.

 

Naisa je sistem koji se zasniva na Eliza metodi, ali se od klasične Elize razlikuje po pricipu monotesta.

NeoMedica

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ranije je najavio da će srpska kompanija NeoMedica iz Niša uskoro, prva u regionu i kao jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi korona virus I da će to pokriti deo potreba domaćeg zdravstva za skupim testovima koje uvozi, a kasnije će i da ih izvozi na strana tržišta.