TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika Udarne

NESREĆA U RUDNIKU “SOKO”: STRADALI RUDARI (VIDEO)

U nesreći u rudniku koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno. 

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić je za Zonu plus rekao da je tu primljeno 19 povređenih rudara.

“19 je zbrinuto u Opštoj bolnici u Aleksincu, troje teže povređeno ali nisu životno ugroženi. Dva rudara imaju povrede lakta, jedan serijski prelom rebara. Iz Aleksinca niko nije upućen u UKC Niš”.

U smeni je bilo 49 rudara i radi se na njihovom izvlačenju.

U KC Niš zbrinuto dvoje rudara, očekuje se između 20 i 30

Iz niškog Univerzitetskog kliničkog centra za TV Zona plus su rekli da je najavljen dolazak 20-30 pacijenata. Za sada stigla dva.

“Obojica imaju povredu grudnog koša. Prolaze dijagnostiku. UKC Niš ima kapacitet da prihvati sve povređene i da im ukaže svu neophodnu pomoć.”, dodaju u UKC Niš.

Lekari svih specijalnosti su u pripravnosti Urgentnom centru.

 

 

 

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

Drago Milinković

“Jutros u 4 sata i 7 minuta došlo je do eksplozije u Rudniku “Soko”, izgubili smo osam naših kamarata, vrednih radnika, rudara koji su ovde zarađivali svoj hleb. Rudnik “Soko” je opasan sa aspekta metana. Mere koje preduzimamo su na najvišem nivou, ali ovaj put se desilo naglo izdvajanje metana tako da oprema I monitoring koje smo imali nisu pomogli” – rekao je Drago Milinković, direktor rudnika „Soko”, koji je izjavio saučešće porodicama poginulih rudara.

 

 

 

 

Najmlađi rudar imao 31 godinu

U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.                                                       U nesreći su poginuli rudari D.Z. (43), N.T. (37), R.G. (47), P.P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B.Ž. (59) i B.S. (34).

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

“U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlović.

FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/ nr

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.

“Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo”, kaže Milinković.

Direktor Aleksinačkih rudara Nemanja Denić rekao je da radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku “Soko” i deo su tog kolektiva.

“Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti”, rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

 

U četiri ranije rudarske nesreće stradalo 187 rudara

Pre jutrošnje tragedije, najveća u rudniku “Soko” bila je ona koja se dogodila 16. januara 1998. godine kada je život izgubilo 29 rudara.

Do nje je dovelo izbijanje otrovnih gasova, 10 rudara stradalo je zbog izloženosti toplotnom i mehaničkom udaru eksplozije, dok se ostalih 19 ugušilo zbog nedostatka kiseonika.

Malo stariji pamte i velike nesreće iz 1983. godine i 1984. godine, prve u Aleksinačkom rudniku, i druge u Rembasu Resavica, a obe su odnele po 34 života.

Najviše rudara, njih 90, poginulo je u nesreći koja se u Aleksinačkom rudniku desila 1990. godine.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com