TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

NIŠ DOBIJA ULICU ILI BULEVAR “HEROJA SA PAŠTRIKA”?

U Nišu bi jedna ulica mogla da ponese naziv “Heroji sa Paštrika”. Ovu inicijativu podnela je Herojska 549. motorizovana brigada, čije je predstavnike primio predsednik Skupštine Grada Niša doc. dr Boban Džunić.

Da jedna od ulica u Nišu dobije naziv “Heroji sa Paštrika” inicijativa je Herojske 549. motorizovane brigade “Car Dušan Silni”. Predstavnike ovog udruženja primio je predsednik Skupštine Grada Niša doc. dr Boban Džunić.

Lično sam dao svoj doprinos tome, dao sam maksimalnu podršku kao predsednik Skupštine grada i u svoje lično ime. Potrudiću se da u što hitnijem vremenskom periodu Skupština grada donese odluku i da jedan od bulevara nosi naziv “Heroji sa Paštrika”, kaže predsednik SG Niša doc. dr Boban Džunić. 

Inicijativu da jedna od ulica ili bulevara ponese naziv “Heroji sa Paštrika” smo podneli iz razloga što se malo govori o epskoj Bici na Paštriku. To je nastavak Bitke sa Košara. Ovo je jedna od najvećih bitaka koje je vodila naša vojska  i za vreme bombardovanja i u novijoj srpskoj istoriji. To je bitka gde je višestruko nadmoćniji neprijatelj pokušao prodor drimsko-kosovskim pravcem sa ciljem da ovlada tim prostorom i zauzme Prizren, kaže kapetan u penziji iz Herojske 549. motorizovane brigade Vladica Đorđević. 

U bici na Paštriku poginula su 23 vojnika, dok je više od 120 ranjeno. Procene su da je poginulo oko 1.400 neprijatelja, dok albanski izvori priznaju do 1.000.

Sećanja prema našim junacima moraju da traju.Narodi koji ne poštuju svoju istoriju, neće imati ni svoju budućnost. Dogovorili smo se da u narednim danima održimo i predavanje u skupštinskoj sali gde ćemo se podsetiti na svu žrtvu koju su podneli, kaže Džunić.

Ta epska bitka o kojoj se vrlo malo govorilo predstavlja dobru osnovu po kojoj je naša zemlja obavila pregovore u Kumanovu i izdejstvovala čuvenu rezoluciju 1244. Da su oni uspeli u svojoj nameri i da razbiju Prištinski korpus kod nas bi bilo mnogo drugačije, dodaje Đorđević. 

Herojska 549. motorizovana brigada od 1992. godine bila je u sastavu Prištinskog korpusa. Izvršavala je svoje zadatke u zonama odgovornosti u Prizrenu, Đakovici, Suvoj Reci i Gori, Orahovcu. Posle potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu brigada je prešla u novu zonu odgovornosti koja se nalazi u Jablaničkom okrugu.

Brigada je 16. juna 1999. godine dobila Orden narodnog heroja.

Herojska 549. motorizovana brigada ugašena je reformom vojske 2007. godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com