TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NIŠ DOMAĆIN NACIONALNOG URBANOG FORUMA (VIDEO)

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će imati dokument sa smernicama za urbani razvoj i poboljšanje kvaliteta života u gradu do 2030. godine. To je, na Nacionalnom urbanom forumu rekao Siniša Trkulja iz republičke Agencije za prostorono planiranje i urbanizam. Reč je o skupu koji se organizuje drugi put u našoj zemlji i koji je priprema srpskih stručnjaka za Svetski urbani forum krajem godine u Egiptu.

Niš je domaćin drugog Nacionalnog urbanog foruma, na kojem su stručnjaci iz zemlje i regiona razmatrali trendove i izazove sa kojima se suočavaju svi gradovi.

Trenutno je u toku izrada dobrovoljnog lokalnog izveštaja za Grad Niš i to je prvi dokument takve vrste u Srbiji, a jedan od 250 izveštaja koji sprovode svetski gradovi koji prate globalne ciljeve održivog razvoja i koji će doprineti urbanom razvoju Niša”, kaže Siniša Trkulja iz Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Problemi sa kojima se suočavaju gradovi tiču se izgradnje odnosno načina korišćenja zemljišta, saobraćaja i urbane mobilnosti, zatim cirkularne ekonomije, energetske tranzicije, kvaliteta vazduha i slično. Zbog toga je Srbija još 2019. godine usvojila Strategiju održivog urbanog razvoja do 2030. godine.

Stategija treba da doprinese da kvalitet života u gradovima bude bolji, da se urede bolje javni prostori, da se želene površine bolje tretiraju, da urbana mobilnost bude bolja, da se manje koristi automobil.”

Sa ovim problemima se suočavaju svi gradovi u svetu, na sreću imamo od koga da učimo, na nama je sve da prihvatimo i da počeno da radimo”, objašnjava Klara Danilović iz Stalne konferencije gradova i opština.

O primerima dobre prakse u svetu razgovaraće se na dvanaestom po redu Svetskom urbanom forumu koji će se održati u Kairu, u Egiptu, u novembru 2024. a na kome će učestovati i srpski stručnjaci.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com