TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

NIŠ KRAJEM APRILA DOBIJA NOVI VRTIĆ U STUDENIČKOJ ULICI NA PANTELEJU

 Niš će već krajem aprila dobiti novi vrtić u Studeničkoj ulici na Panteleju. Kako je ranije najavljeno u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, Niš bi ove godine trebalo da dobije još dva vrtića kapaciteta za više od 500 dece.

Jedan će biti u Naserovoj ulici, u prostoru nekadašnjeg restorana “Lipov lad”, a drugi u objektu Medikoterapije u Čairu.

NOVAC OD MINISTARSTVA ZA VRTIĆE I IGRALIŠTA

Predstavnicima 68 lokalnih samouprava u Srbiji danas je ministarka za brigu o porodici u demografiju Darija Kisić uručila ugovore o sufinansiranju pronatalitetnih projekata i mera, u ukupnom iznosu od 400 miliona dinara.

Uručujući ugovore gradonačelnicima i predsednicima opština ministarka je istakla da su lokalne samouprave najbolji i najznačajniji partner ministarstva na čijem je čelu.

“I ove godine smo kao i prošle skoro polovinu našeg budžeta izdvojili za pronatalitetne mere u šta ulažemo zajedno sa jedinicama lokalne samouprave. Srećna sam zbog rezultata koje smo prošle godine postigli u 52 lokalne samouprave a ove godine radićemo još više, jer je uključeno više opština i gradova”, rekla je ona.

Navela je da je lane zajedničkim sredstvima ministarstva i lokalnih samouprava između ostalog izgrađeno 19 igrališta, rekonstruisano 15 vrtića, obezbeđeni besplatni udžbenici za đake u mnogim lokalnim samoupravama, opremljena ginekološka odeljenja, organizovane brojne škole roditeljstva.

“Ove godine je bila velika zainteresovanost pa ćemo recimo u Nišu povećati kapacitete predškolske ustanove tako što ćemo rekonstruisati vrtić, u Paraćinu ćemo izgraditi igralište i sportski teren, u Somboru takođe izgraditi igralište, u Žitorađi rekonstruisati sportsku salu u osnovnoj školi, u Kragujevcu zameniti stolariju u vrtiću, u Blacu završiti započetu izgradnju vrtića, u Novom Pazaru renovirati školska odeljenja”, rekla je ministarka.

Dodala je da je cilj da se do 2027. godine podrže svi gradovi i opštine u Srbiji i da se tako doprinese jačanju lokalne pronatalitetne politike Naglasila je da se svo ovo radi kako bi se u Srbiji rađalo više dece i kako bi nas bilo više. Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović je istakao da je Ivanjica i prošle i ove godine dobila sredstva od Ministarstva za brigu o porodici I demografiju.

“Prošle godine smo zajedničkim sredstvima ministarstva i naše opštine opremili vrtić u najvećoj mesnoj zajednici u Ivanjici, u Prilikama koji smo u novembru otvorili za 80 mališana”, rekao je on.

Dodao je da je danas potpisanim ugovorom dobijena pomoć za nastavak isplate naknade za nezaposlene porodilje kao i za pomoć bračnim parovima za vantelesnu oplodnju, koja se takođe pomaže iz lokalnog budžeta.

On je naglasio da su osim na novčanoj pomoći ljudi širom Srbije zahvalni i na tome što ministri u Vladi Srbije obilaze i posećuju i manja mesta u zemlji.

“Svi smo povezani sa državom i Vladom Srbije i tako činimo jednu porodicu”, naglasio je on.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com