уторак, јул 23

NIŠ-OŠTRIJE MERE: OBAVEZNA MASKA, OKUPLJANJE DO 20 LJUDI! (VIDEO)

0
461

 Gradski štab grada Niša doneo je nove naredbe koje se odnose na zaštitu stanovništva od zarazne bolesti KOVID-19. Doneta je odluka o obaveznom korišćenju makse u svim zatvorenim prostorima, autobusima, taksi vozilima, na pijacama, ograničeno je radno vreme ugostiteljskim objektima, a organizovana okupljanja dozvoljena su samo do 20 osoba uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra.

Umesto preporuke, sada i obaveza – građani Niša bez maske neće moći da uđu u prodavnice, autobuse, u taksi vozila, ali ni na pijace. To je najnovija naredba Gradskog štaba za vanredne situacije. U zatvorenim prostorima obavezno je i držanje fizičke distance od najmanje dva metra. Štab je doneo odluku i da su organizovana okupljanja u zatvorenom, ali i na otvorenom dozvoljena samo kada se okuplja do 20 osoba uz minimalno 4 kvadratna metra površine po osobi i držanje fizičke distance. To se posebno odnosi na proslave, muzičke i kulturne manifestacije, sportske događaje. Ograničeno je i radno vreme ugostiteljskih objekata. Oni koji su zatvorenog tipa neće moći da rade od 21h do 6h ujutru, a oni koj imaju letnje bašte biće zatvorni od 23 do 6 narednog dana.

U zatvorenom delu ugostiteljskih objekta, kladionice ili kockarnice broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra površine po osobi. Osoblje mora sve vreme da nosi maske, dok gosti mogu da skinu maske samo dok sede za stolom, ali je moraju imati dok ulaze ili izlaze, ili idu do toaleta. Na ulazu je obavezno sredstvo za dezinfekciju.

U letnjim baštama, broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu. Broj potrošača ograničen je i u prodavnicama, uz poštovanje svih mera.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije gradski štab je prošlog vikenda doneo određene preventivne mere koje su sada pooštrene i dopunjene. Frizerski i kozmetički saloni i teretane će i dalje raditi uz poštovanje svih mera zaštite, spa i velnes centri će biti zatvoreni,. Zatvoreni bazeni ne rade osim vaterpoliste i plivačke ekipe uz poštovanje određenih mera, a na otvorenim bazenima, broj posetilaca ograničen je površinom po korisniku.

U verskim objektima takođe treba nositi masku i poštovati fizičku distancu. Distanca neophodna je i u parkovima, dečjim igralištima osim ako se ne radi o članovima iste porodice. Stambene zgrade se moraju dezinfikovati, a za vanrednu dezinfekciju ulica zadužena je Mediana. O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Ukoliko se mere ne poštuju objekat će biti momentalno zatvoren na sedam dana, navodi se u saopštenju Gradskog štaba.

 

 

 

 

Leave a reply