TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Niška skupština odlučila: Gradska kasa teža za dve i po milijarde dinara

Niška skupština zasedala je pretposlednji put, a odbornici su između ostalog usvojili prvi rebanas budžeta grada. Gradska kasa je tako uvećana za oko 2,5 milijarde dinara, a veći deo će, kako je rečeno, biti iskorišćen za izgradnju i uređenja grada. Iz Uprave za finansije preciziraju da je budžet uvećan sa 16,4 na 18,9 milijardi dinara zahvaljujući većim prihodima od poreza na zarade i imovinu, kao i od prodaje nekretnina koje su u vlasništvu Grada Niša.

NIŠKA KASA TEŽA ZA DVE I PO MILIJARDE DINARA

Odbornici Skupštine Grada Niša usvojili su prvi rebalans budžeta za ovu godinu koji je uvećan za oko 2,5 milijarde dinara. Uvećanje je rezultat toga što se u kasu za prva tri meseca slilo 850 miliona dinara više nego u istom period lane, rečeno je na sednici niškog parlamenta.

Istovremeno smo stavili stavku da ćemo uvećavati budžet i taj novac iskoristiti za završetak projekata, izgradnju vrtića, školskih terena, pijaca, ambulanti, upravo na poziciji eksproprijacije zemljišta koje ćemo prodati na licitaciji i novac trošiti na usluge za građane ili izgradnju objekata”, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. 

Postoje zainteresovani investitori koji su kupovinu tog zemljišta u industrijskoj zoni 1. i 2., kao i u industrijskoj zoni “Sever”, objašnjava načelnica Uprave za finansije Nina Ilić. 

Veći deo novca iskoristiće se za izgradnju i uređenje grada, kao i za povećanje socijalnih davanja, kulturne manifestacije, javni prevoz, a povećani su i transferi prema opštinama Medijana i Palilula.

Najviše para je za projekte koji se sprovode preko KLER-a i za program izgradnje Direkcije za izgradnju grada, za izgradnj usaobraćajnica, pristupnih rampi, javno osvetljenje, pošumljavanje, međublokovski prostor, sanaciju stambenih zgrada”, kaže predsednik SG Niša Boban Džunić. 

Niška opozicija kritikuje rebalans.

Te dve i po milijarde su u ustvari inflacija i nerealano je”, kaže Dragoslav Ćirković odbornik “Niš, moj grad”.

“Realni su prihodi, a koliko će moći da se realizuju videće se. Dosovska vlast sve što je radila sada stiže na naplatu”, kaže gradonačelnica Niša.

Nemoguće je izvršiti realizaciju ovog budžeta jer je ovo predizborni budžet”, ističe odbornik Branislav Jovanović iz “Niš, moj grad”.

U poslednje tri godine izvršenje budžeta je od 93 do 94 odsto i ovaj će biti”, dodaje Nina Ilić, načelnica Uprave za finansije. 

Odbornici su usvojili i izmene detaljne regulacije urbanističkih i generalnog plana do 2025. godine. Njima su obuhvaćeni Naselje Novi Niš, Bulevare Sv. Pantelejmona i prostor uz Nišavu kod starog Vulkana na Paliluli. Što se tiče Panteleja predviđa se proširenje groblja u Donjoj Vrežini i stvara se planski osnov za kasnije uređenje groblja kojim će upravljati JKP “Gorica”.

Što se tiče GUP-a i Medijane predviđena je izgradnja porodilišta, izgradnja dečje interne klinike i kao i rešavanje saobraćaja na obodu starog i novog Kliničkog centra”, kaže v.d. direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša. 

Ovo je prvi rebalanas budžeta u ovoj godini koji je usvojen na pretposlednjoj sednici grada pred lokalne izbore, a sredinom maja se očekuje još jedna sednica zbog usvajanja završnog računa, najavio je predsednik niškog parlamenta Boban Džunić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com