TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NIŠKA UROLOGIJA IMA NAJSAVREMENIJI LASER ZA RAZBIJANJE KAMENA U BUBREGU

Pacijenti iz Niša i okolnih gradova više neće morati u Beograd na operaciju razbijanja kamena u bubregu i ureteru uz pomoć lasera. Sada najsavremeniji aparat postoji i u Nišu. 

Klinika za urologiju ima divnu priliku da povrati stari sjaj iz osamdesetih godina kada smo prvi u satroj Jugoslaviji imali taj aparat za razbijanje kamena koji se zvao litostar, kaže rukovodilac klinike prof. dr Dragoslav Bašić.

Prve operacije su zajedno uradili stručnjaci sa Кlinike za urologiju UКC Niš prof. dr Dragoslav Bašić i ass.dr Aleksandar Skakić i Кlinike za urologiju VMA u Beogradu prim. dr Mirko Jovanović i dr Dejan Simić.

Dobro se osećam. Nisam očekivao da će sve ići ovako brzo i glatko. Kad sam čuo kakva ekipa lekara radi, znao sam da sam u sigurnim rukama, kaže Ivan Stojanović kome je urađena operacija.

Lekari objašnjavaju da su to minimalno invazivne operacije, a koristi za pacijenta su višestruke – efikasnost je skoro stopostotna, a komplikacije poput krvarenja, povišene temperature i zastoja u bubrezima su minimalne.

Radi se endoskopskim putem, ulazimo kroz mokraćni kanal, dolazimo do kamena koji se nalazi ili u bešici, ili u ureteru, ili u bubregu, i uklanjamo ga specijalnim instrumentom, koji se zove fleksibilni ureteroskop, promerom manjim od tri milimetra. Koristi se lasersko vlakno, koje je 270 mikrona, manje od trećine milimetra, koje prolazi kroz taj instrument, objašnjava dr Mirko Jovanović.

Uz nabavku nove opereme popravlja se i stara koja je nekada bila, a u toku je postupak javne nabavka aparata važnog za benignu hiperplaziju prostate, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić. Dodaje d da je sredstva za ovo obezbedio sam UKC Niš.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com