TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NIŠKI PSI U OPASNOSTI: MASOVNO TROVANJE ŽIVOTINJA

Nišlije mesecima po društvenim mrežama upozoravaju jedni druge da se otrov za trovanje životinja baca svuda po gradu i da je zbog toga samo u proteklih osam dana uginulo16 pasa među kojima osim napuštenih ima i vlasničkih.

Iz Udruženja “Pit” obaveštavaju građane na kojim mestima su primećeni otrovi i apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca da ne izvode svoje pse u Tvrđavu, na kej, Trošarinu, kao i u ulicama oko bivše fabrike “Nitex”.

Iz niške policije potvrđuju su stigle prijave zbog uginuća pasa i da se preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti. 

 Zbog toga Luka Stojanović sa strepnjom šeta svog mladog psa.

Pazim šta njuška dok šetamo i ne vodim ga po mestima gde sam čuo da su se otrovali. To stvarno nije humano, razumem da ima lutalica ali ne bi trebalo da se truju”, kaže Luka. 

Poslednje masovnije trovanje je bilo početkom februara, a jedan slučaj uginuća psa na Duvaništu prijavljen je niškoj policiji 22. januara.U policiji dodaju da je tokom protekla 24 sata stigla još jedna prijava zbog uginuća napuštenog psa u Knjaževačkoj ulici i da po prijavi rade na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti. O ovom slučaju, kao i o svim prethodnim prijavama obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo, saopštavaju iz policije.

Dešava se na potezu keja, Trošarine, kod Nitexa, tamo su juče otrovana dva vlasnička psa koji su uginuli u najtežim mukama. Dešava se od januara ali poslednjih godina se to dešava”, kaže Nina Krstić, advokatica Udruženja “Pit”.

“I meni su otrovali psa skoro, stvarno ne razumem zašto i ko to radi”, kaže jedna Nišlijka.

U Srbiji je ubijanje i zlostavljanje životinja regulisano Krivičnim zakonikom i Zakonom o dobrobiti životinja. Za onog ko krši propise sledi novčana kazna ili zatvor do dve godine.U Nišu do sada niko nije kaženjen zbog bacanja otrova na javnim površinama, kažu u Udruženju za zaštitu pasa “Pit”.

Podnosila sam krivične prijave u Nišu i drugim mestima, ali za sada nemam počionica tih krivičnih dela”, ističe Nina Krstić. 

Vlasnici kućnih ljubimaca ističu da je reč o otrovu koji je opasan i za životinje i za ljude. Posle nalaza uzetih sa leševa pasa znaće se kakav je otrov korišćen, kaže advokatica Udruženja “Pit”. Dodaje da građani imaju pravo da prijave veterinarskoj inspekciji ili policiji svaki slučaj zlostavljanja, ubijanja ili trovanja životinja, bilo usmeno ili pismeno. Komunalna milicija, zoohigijena i udruženja građana nemaju nadležnost za procesuiranje ovih slučajeva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com