TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NIŠKIM PREDUZETNICIMA UMANJENE NAKNADE ZA BAŠTE I KIOSKE (VIDEO)

Gradsko veće donelo je odluku o poskupljenju pojedinih lokalnih komunalnih i administrativnih taksi, a umanjila naknadu za zauzeće javnih površina za 10 odsto svim niškim preduzetnicima koji su zaposleni u svom objektu. Razlog donošenja ove odluke je mogućnost da i obveznici koji imaju manji broj zaposlenih ostvare veće umanjenje, kako bi na tržištu bili konkuretniji, kaže pomoćinca gradonačelnice Nina Ilić.

Odlukom o kretanju vozila u centralnoj gradskoj zoni, nalepnice za vozila mase iznad tri i po tone umesto dosadašnjih 4.000 dinara, koštaće 5.000 dinara. Ovo je jedna od odluka koji su usvojili većnici Grada Niša u okviru poskupljenja pojednih lokalnih i administrativnih taksi, a uskladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

Do sada nismo menjali cene koje se usklađuju sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, a sada smo ih uskladile sa cenom rasta na malo”, kaže Nina Ilić, zamenica v.d. načelnice Uprave za finansije.

Uvodi se nova tarifa za izdavanje taksi dozvole plaća 300 dinara, a za izdavanja duplikata krovne oznake na taksi vozilu 6.720 dinara. Razlog tome je što je više puta došlo do gubljenja odnosno nestanka krovne oznake za taksi vozila koji je trošak grada, objašnjava Ilićeva. Za razliku od poskupljenja za registraciju vozila za taksi službe, naknada za zauzeće javnih površina umanjena je svim niškim preduzetnicima koji su zaposleni u svom objektu.

Propisana su umanjenja po osnovu zaposlenih radnika za obveznike naknade za korišćenje prostora na javnim površinama za postavljanje kioska i za korišćenje prostora ispred poslovnih prostorija za postavljanje bašti otvorenog ili zatvorenog tipa, i to po 10% za svakog zaposlenog, a najviše 50%, ali se u broj zaposlenih nije računao i osnivač. Predloženom izmenom, obveznici će moći da ostvare ovo umanjenje i za osnivača, ali i tada ne preko maksimalnih 50%.Ovakva odluka je jedinstvena jer je Niš jedini grad u Srbiji koji je uveo ovu odluku”, kaže Nina Ilić.

Iz Uprave za finansije ističu da je razlog za donošenje ove odluke mogućnost da obveznici koji imaju manji broj zaposlenih ostvare veće umanjenje, kako bi na tržištu bili konkuretniji.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com