TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo IZ PRAVOG UGLA KRUŽNOM LINIJOM 018 PROJEKTI 2021 Udarne

NIŠLIJE PRIČAJU NIŠKI, A BEOGRAĐANI BEOGRADSKI? (VIDEO)

Slika za FB grupe "In Nis we dont say"
Slika FB grupe “In Nis we dont say”

Ne smiruju se strasti nakon objave beogradske Filološke gimnazije da južnjaci imaju problem sa padežima. Nišlije sve to različito komentarišu, ali vole svoj govor i smatraju da južnjaci pričaju pravilno.

Lingvisti ističu da ne postoji podela na pravilan i nepravilan govor i da je svaki narodni govor pravilan jer ima strukturu koja je sasvim dovoljna govornicima da se razumeju.

Da li ste se ikad zapitali postoji li neko mesto u Srbiji gde se govori najčistijim srpskim jezikom, sa svim pravilnostima u govoru koje moraju da budu ispunjene? Česte su podele u odnosu na to kakva nam je tradicija u nekom kraju, kakvi su specijaliteti, ustaljeni običaji, verovanja, društvene navike. Otuda i nadimci poput Čarapana, Ere i Lale, a o predrasudama da i ne govorimo.

Na toj listi podela našao se još jedan vrlo bitan aspekt – jezik. Posle objave Filološke gimnazije da južnjaci imaju problem sa padežima građani su glasno reagovali uglavnom na društvenim mrežama. Među njima i Nišlije imaju svoj stav.

“To je njihov problem, za nas je to pravilno”, kaže stariji Nišlija

Ne moramo svi, znate onu izreku da udaramo u banderu”, šaljivo komentariše jedna Nišlijka.

Stručna javnost ovu situaciju vidi i kao priliku da je vreme da više govorimo o svom kulturnom identitetu i da je kulturni diverzitet, pluralizam jezika, dijalekata, običaja i tradicije nešto šta treba negovati i, pre svega, poštovati.

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com