TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

Nišville 30. aprila obeležava Svetski dan džeza

Foto: Zoran Ćirić / Nišville promo

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ u utorak, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institute of Jazz.

Za ovogodišnji, trinaesti redu INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program u utorak, 30. aprila od 13 do 15 sati na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški bendovi LAB Organ Trio i Nišville Jam Orchestra.

LAB Organ Trio je jazz fusion sastav koji čine vrhunski niški muzičari: Lazar Petrović – gitara, Aleksandar Stevanović – organ i Želimir Maršnjak – bubnjevi.

Na repertoaru su kompozicije Delvon Lamarr organ tria i numere Jimmy Smith- a, Dr Loney Smith-a, itd.

Nišville Jam Orchestra je etno džez sastav koji okuplja dvadesetak mladih muzičara romske i neromskih nacionalnosti i njihove mentore – muzičke trenere, koji zajedno izvode tradicionalne romske pesme sa područja Balkana.

Ceo repertoar je aranžiran pretežno u jazz maniru i predstavlja fuziju više muzičkih pravaca.

Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 13 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012.
godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Za sve posetioce program ispred Džez Muzeja u Tvrđavi u utorak, 30. aprila je besplatan.

Foto: Zoran Ćirić / Nišville promo

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com