TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

Nišville orchestra otvara Balkan showcase u Tirani

Nišville Jam Orchestra, koji će otvoriti glavni program ovogodišnjeg Nišvila, otvara, 10. maja četvrto izdanje festivala Balkan Jazz Showcase koji se održava u sali Univerziteta umetnosti u Tirani. Na ovoj smotri Balkanskog džeza uz učešće gostiju iz Nemačke nastupiće i Sara Jovović Trio (Crna Gora), Sethstat (Severna Makedonija), Gypseons (Grčka), Leo Richartz Trio (Nemačka), Alba Dajlani & AJS Quartet (Albanija) kao Nacionalni Jazz Orkestar (Big Band) iz Severne Makedonije.

Ko su članovi Nišville Jam Orchestra

Nišville Jam Orchestra čine pretežno mladi muzičari – učesnici intrenacionalnih projekata (JAIN – Jazz and Interculturalism, ROJAZE – Roma Jazzing Europe, ROMAJAM – Roma Jamming podržanih sredstvima fonda Creative Europe) koje je Nišville fondacija prethodnih šest godina realizovala sa partnerima iz Albanije, Italije, Belgije i Francuske. Orkestar čini 10 – 20 muzičara –studenata muzičkih akademija ali i drugih fakulteta, potpomognutih muzičkim koordinatorima projekata. Orkestar je do sada nastupao nekoliko puta na Nišville jazz festivalu (između ostalog i u glavnom programu), kao i po dva učešća na festivalima „Balkan Trafik” (Brisel) i Welcome in Tzigani (Seisan – Francuska), tri puta na festivalu „Jazz in Albania“ (Tirana), “Musica sulle Bocche” (Sardinija), u gradovima Srbije (Leskovac, Aleksinac), kao i na solističkim koncertima u Sofiji i Skoplju.

Na programu orkstra su jazz i fusion obrade tradicionalnih pesama iz raznih delova Balkana, evropski gipsy swing, ali i romske pesme ovog podneblja čiji je autor pretežno veliki Šaban Bajramović.

U planu je još zajedničkih projekata

Festival Balkan Jazz Showcase će okupiti i direktore festivala svih ovih zemalja a specijalni gosti biće i vodeći ljudi Džez asocijacije Kine čiji je gost bio direktor Nišvila Ivan Blagojević 2015 i 2019 godine . Zahvaljujuci toj saradnji bendovi Golden Buda i Li Xiaochuan Quintet imali su zapažene nastupe na Nišvilu.

Planirani su dogovori o zajedničkim projektima u okviru Creative Europe i Western Balkan kao i promocija balkanske džez scene na festivalskom tržistu kineskih gradova Pekinga, Šangaja Gvandžoua i Čengdua. Nišville će u Tirani prerzentovati i izložbu „Drumsville – Evolution of the New Orleans Beat“ – poklon New Orleans Jazz Muzeja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com