уторак, јун 25

NOVE CENE I PRAVILA ZA BAŠTE U CENTRALNOJ ZONI NIŠA(VIDEO)

0
23

Izmenama odluke o postavljanju ugostiteljskih bašti definisano je da na javnoj površini u prvoj ekstra zoni mogu da se postave i koriste tokom cele godine, od 1. januara do 31. decembra. To znači da će naknada za letnju baštu odnosno baštu otvorenog tipa biti 30 dinara, a za tzv. zimsku – zatvorenog tipa 52 dinara po metru kvadratnom dnevno. Ovu odluku usvojili su odbornici Skupštine Grada Niša na inicijativu Zavoda za urbanizam kako bi se pojednostavio postpuak izdavanja odobrenja za postavljanje bašti za period od godinu dana, bez obzira na tip bašte, kaže načelnica Uprave za finansije, Nina Ilić.

 Osim što se bašte na javnoj površini moraju postaviti po određenim pravilima i ne smeju da ometaju kretanje pešaka, dece, starih i lica sa invaliditetom, definisane su nove cene za postavljanje letnjih i zimskih bašti u prvoj ekstra zoni koje će važiti tokom cele godine.

To znači da se ubuduće neće razlikovati postavljanje bašti u zavisnosti od godišnjeg doba, već od toga o kakavom je montažnom objektu reč.

“Do sada su za letnje bašte postojale naknade za korišćenje javnih površina. Mežutim, pokazalo se na terenu da postoji veliki broj bašti koje su praktično objekti po karakteru zimske bašte, zatvorenog tipa. Zbog toga je moralo da se uskladi cenovno i za zimske bašte su 52 dinara po metru kvadratnom, a za letnje 30 dinara po metru kvadratnom” kaže Nina Ilić, načelnica Uprave za finansije

 Odobrenje za novi zahtev za postavljanje bašte otvorenog ili zatvorenog tipa ugostitelj ne može dobiti ukoliko nije regulisao sva prethodna dugovanja za ugostiteljski objekat ispred koga se postavlja bašta.

Zahtevi za postavljanje bašti u Nišu se podnose od 1. novembra do 10. decembra za narednu kalendarsku godinu.

*** Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply