TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NOVI ETIČKI KODEKS ZA FUNKCIONERE LOKALNE SAMOUPRAVE (VIDEO)

Lokalni funkcioneri od novembra će biti polaznici onlajn obuke kojom će se edukovati o etičkim načelima odnosno o jasnim antikorupcijskim pravilima delovanja i ponašanja u vođenju javnih poslova. Posle toga Skupština Grada Niša će usvojiti potrebne akte kako bi službenici lokalne samouprave preuzeli moralnu obavezu da poštuju etička načela u obavljanju funkcije koja im je poverena.

Niš od 2008. godine ima etički kodeks koji su usvojili odbornici Skupštine Grada. Od 2019. Stalna konferencija gradova i opština izradila je nove modele kako bi se uspostavili još bolji etički standardi koje treba da poštuju lokalni funkcioneri.

Prihvatanje 12 načela etičkog kodeksa, koji se može uporediti sa Hipokratovom zakletvom lekara, doprinosi utemeljenju etičke kulture, ali uspostavljanje standarda zakonom nije obavezno. 

U Srbiji je u procesu prihvatanja novih modela etičkih kodeksa funkcionera lokalne samouprave prihvatilo 28 gradova i opština. Predstavljanje etičkih načela posle Užica, Leskovaca i Niša biće organizovano za gradske službenike u Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu I Beogradu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com