TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADSKA PATROLA NIŠ U KADRU PROJEKTI 2022 Udarne

NOVI ZAKON: LOKALNI OMBUDSMAN U SVIM GRADOVIMA I OPŠTINAMA (VIDEO)

U Srbiji treuntno postoji 25 lokalnih ombudsmana kojima se obraćaju građani sa 70 odsto teritorije Srbije. Usvajanjem novog Zakona o zaštitnku građana, svaka lokalna samouprava će biti u obavezi da ima ombudsmana, a samim tim svi građani će moći da ostvare svoja ljudska prava, rečeno je na Upravonm odboru republičkih i lokalnih zaštitnika građana održanom u Nišu.

U međuvremenu u Nišu će biti formirana Regionalna kancelarija Zaštitnika prava koja će okupljati ombudmsane iz svih lokalnih samouprava Nišavskog okruga.

Lokalnog ombudsmana građani prepoznaju kao instituciju kojoj mogu da se obrate za pomoć ako su im narušena ljudska prava.

U Srbiji postoji ukupno 25 zaštitnika građana. To nije dovoljno za sve građane u zemlji, zbog čega je potrebno hitno usvajanje novog zakona kojim će svaki grad i opština imati svog ombudsmana, rečeno je na Upravnom odboru republičkih i lokalnih zaštitnika građana, održanom u Nišu.

Cilj je da se na najkreće vreme odredi položaj lokalnih ombudsmana a onda da pređu u proceduru da se taj Zakon izglasa”, kaže Zoran Pašalić, republički ombudmsan.

U protekloj godini zaštitniku građana Srbije obratilo se više od 16.000 ljudi, od čega je kontakt ostvaren sa više od 10 i po hiljada. Većina njih se na republičkom nivou žali na rad lokalne sampouprave, republički geodetski zavod i katastar.

Drugačije rečeno, najveći broj pritužbi se odnosi na socijalno – ekonomska prava, a potom na građanska i politička. Na sastanku u Nišu je istaknuto i da bi se ovim Zakonom posebno uredila bezbednost lokalnih ombudsmana.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com