четвртак, јул 18

NSZ: SRBIJI FALE IT STRČNJACI, FARMACEUTI I EKONOMISTI(VIDEO)

0
46

U Srbiji trenutno posao traži oko 390.000 ljudi, a 40 odsto njih su stariji od 50 godina,pokazuju poslednji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Prema rečima direktora ove službe Zorana Martinovića, brzina nalaženja posla zavisi od posedovanje traženih, adekvatnih kvalifikacija, konkretnih znanja i veština, potrebnog radnog iskustva, ali i motivacija za rad. Više od 60 odsto lica koje se nalaze na birou grada ulaze u krug dugoročno nezaposlenih, što znači da posao traže duže od 12 meseci, kaže direktor NSZ-a.

Zoran Martinović, direktor NSZ-a

Već godinama najveća tražnja za zanatlijama, ali i za IT stručnjacima, zatim inženjerima iz oblasti građevine, mašinstva, elektronike, elektrotehnike, ali i za farmaceutima, ekonomistima, lekarima sa specijalizacijama, profesorima engleskog, nemačkog jezika, profesorima matematike, fizike.” kaže direktor NSZ-a Zoran Martinović.

„Kada govorimo o profilima srednje stručne spreme svakako su to oni koji poseduju konkretna znanja i veštine kao radnici u građevinskoj oblasti: zidari, stolari, tesari, zatim operateri na CNC mašinama, vozači, radnici obezbeđenja, negovateljice, medicinske sestre, radnici u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini“, navodi Martinović.

Kako je rekao, smatra da je danas mnogo širi krug ljudi koji mogu da pronađu posao iz grupe nezaposlenih koja ima manje šanse na tržištu rada.

„Najmanje šanse na tržištu rada imaju nisko kvalifikovani, ali čak i za njih imamo mogućnosti za zaposlenje, ako žele da rade na sezonskim poslovima u poljoprivredi, građevinarstvu i ugostiteljstvu“, poručuje direktor NSZ.


Leave a reply