TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

A BE NIŠ Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2023 RAPORT 018 Udarne

POPIS POLJOPRIVEDE POKAZAĆE PRAVU SLIKU STANJA AGRARA(VIDEO)

Konačna lista popisivača koji će obaviti posao popisa poljoprivrede biće objavljena 7. septembra, izjavila ja za Zonu plus načelnik Odeljenja Statistike u Nišu Vukica Stojanović. Poslednji popis poljoprivrede rađen je 2012. godine, i to nakon šezdesetogodišnje pauze, tako da će ovaj novi popis dati dragocene podatke o stanju u našoj poljoprivredi. Popis će početi 1. oktobra  a za građane je značajna informacija da podaci koje budu davali neće ni na koji način uticati na njihove poreske obaveze.

U toku je odabir popisivača koji će od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine obaviti posao popisa poljoprivrede. Oni će biti dužni da popišu sva poljoprivredna gazdinstva koristeći laptop za unos podataka u elektronske upitnike i za to će biti posebno obučeni.

Učešće u popisu je obavezno.

Svako neučestvovanje i nedavanje tačnih podataka podleže i prekršajnoj odgovornosti. Kazne za pravna lica i preduzetnike su od 20.000 do 50.000 a kazne za pravna lica i do million dinara.

Kako objašnjava, davanje tačnih podataka važno je za sve segmente društva i za analizu i planiranje mnogih aktivnosti najrazličitijih lokalnih i državnih institucija, pa i pojedinačnih poljoprivrednika.

Građani neće morati popisivaču da pokazuju nikakav dokaz o vlasništvu, a popis se, kako objašnjava, neće ni na koji način odraziti na poreske obaveze.

Porez kao kategorija nas ne interesuje. Nas interesuje zemljište, zemljišni fond, površine pod usevima, stični fond nas interesuje, rekla je načelnik Odeljenja Statistike u Nišu Vukica Stojanović.

Tema popisa je i randna snaga, mehanizacija, poljoprivredni objekti, navodnjavanje, upotreba mineralnih i organskih đubriva i tako dalje.  Poslednji popis poljoprivrede rađen je 2012. godine. A pre njega za šezdeset godina nemamo precizne podatke o stanju u srpskoj poljoprivredi.

 

*** Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com