TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Obeležen dan Istorijskog Arhiva u Nišu

Istorijski arhiv u Nišu proslavio je svoj dan. Odlukom Ministarstva prosvete NR Srbije i rešenjem GNO Niš od 24. aprila 1948. godine osnovano je tadašnje Arhivsko središte u Nišu. Počelo sa radom u zgradi niškog Učiteljskog doma, a  1949. godine preseljeno je u tada neuslovnu zgradu u niškoj Tvrđavi, gde se i danas nalazi.

 

Dan ArhivaIstorijski arhiv Niš više od sedam decenija obavlja svoju misiju – prikuplja i čuva tragove prošlosti u vidu dokumenata, knjiga, fotografija, projekata, plakata. Na proslavi dana puno zvanica i čestitke za uspšan rad.

“Tu je i rad sa mladima i sa decom, kao i sve ono što su učinili u saradnji sa drugim ustanovama, ne samo na teritoriji grada, ne samo u Republici Srbiji”, rekla je  većnica Grada Niša za kulturu i turizam Adriana Anastasov.

Direktorka Istorijskog arhiva Snežana Radović podseća da je uloga Arhiva – uloga čuvara prošlosti i našeg kulturnog nasleđa.

“Kao svedočanstvo da smo uopšte postojali i da postojimo”.

Na svečanosti je predstavljena i knjiga „Istorijski arhiv Niša na razmeđi vekova – ponosnih 75 godina trajanja“ Nikole Arsića, preminulog kolege arhiviste. Otvorena je i izložba posvežena najznačajnijim nastavnicima srpskog jezika u Nišu pod nazivom „Časno je predavati srpski – od Stevana Sremca do današnjih dana“, koja je rađena u saradnji sa Departmanom za srbistiku niškog Filozofskog fakulteta.

U depoima Istorijskog arhiva Niš čuva se preko 800 fondova, tj. 4000 dužnih metara  arhivske građe, koja čini pokretno kulturno dobro i obuhvata sve oblasti društvenog života: upravu i javne službe, pravosuđe, prosvetu, privredu i bankarstvo, društveno-političke organizacije, verske ustanove, sportske organizacije, porodične i lične fondove, kao i specijalne zbirke.  Najstariji dokument koji se čuva u Istorijskom arhivu Niš je Bakrotisk iz 1737. godine, koji je ujedno i najbitniji izvor o austrijskom osvajanju Niša iste godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com