Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana i Spomen-parku Bubanj, u Nišu je obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predstavnici Grada Niša, Vojske Srbije, policije i brojna boračka udruženja.

Na današnji dan, pre tačno 77 godina, Niš je postao slobodan grad od nemačkog terora u Drugom svetskom ratu. Uz vojnu muziku položeni su venci na Spomenik oslobodiocima.

Obeleževanje ovog dana u Nišu podržava i Savez udruženja boraca narodnih oslobodilačkih ratova koji od prošle godine okuplja sve članove antifaštističkih organizacija.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine, kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i napala nemačke trupe.

U knjizi “Niš 1944” istoričari Nebojša Ozimić, Aleksandar Dinčić i Ivan Mitić opisali su događaje od pre tačno 77 godina.

„Operacija oslobađanja počela je 8. oktobra, ali do 13. oktobra nije bilo mnogo uspeha. Tada je teret borbe pao na trupe 2. bugarske armije u sitočnom delu Niša. Kod Ćele-kule počeo je veliki okršaj sa Nemcima, a glavna borba dogodila se u Obrenovićevoj ulici. Kod sadašnjeg hotela Ambasador spojile su se sovjetske i bugarske trupe, a građani počeli da izlaze iz skloništa.

Svečanost povodom oslobođenja Niša nastavljena je polaganjem venaca na Bubnju koji pored Logora na Crvenom krst svedoči o tome koliku je cenu Niš platio za slobodu.

Iz SUBNOR-a dodaju da je od juna počelo obeležavanje antifašističkih borbi u Srbiji kao i zemljama bivše Jugoslavije i da će narednih godina kroz manifestaciju “Da rata više ne bude” sećanje na žrtve Drugogo svetskog rata na Bubnju i u Nišu biti na republičkom nivou.