Zahvaljujući epidemiji korona virusa zeleni turizam je došao do izražaja jer su turisti ograničeni kretanjem počeli da istražuju prirodu u svojoj okolini i sve više tražili odmor recimo na Staroj plananini i u Knjaževcu odnosno u istočnom delu Srbije koje obiluje netaknutim prirodnim lepotama.

Oko 60 vlasnika seoskih domaćinstva u podnožju planine kažu da nikada do sada nisu imali bolju sezonu i da je tako zbog korone uz mnogo toga lošeg i tragičnog bar domaćem turizmu donela dobro.

Balta Berilovac – selo na području Knjaževca za koje se kaže da je “kapija” Stare planine jer od njega kreće uspon naviše, koji vodi kroz živopisnu klisuru Crnovrške ili Berilovačke reke. U selu su za smeštaj registrovane tri kuće za odmor. Sve su specifične na svoj način ali zajednička im je ljubaznost, predusretljivost koje karakterišu toplinu svakog doma u ovom kraju. Jedna od njih i vila “Babin zub”.

„Seoska gazdinstva u Srbiji beleže rast interesovanja od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa. Sezona seoskog turizma nije počela u junu kao inače već u martu sa prvim ograničenjima kretanja građana.“

U trenutku kada, zbog novonastale situacije, u prvi plan izbija boravak u prirodi i seoski turizam, prilika je da opština Knjaževac svoje mogućnosti usmeri ka promovisanju prirodnih i kulturnih vrednosti ove regije i pomenute resurse aktivira kroz seoski turizam.

 

 

 

 

 

 

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.