TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

OBELEŽENA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA NIŠA U PRVOM SVETSKOM RATU (VIDEO)

polaganje venaca- Prvi svetski rat

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša obeležena je godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici rukovodstva grada, boračkih organizacija, političkih organizacija, potomci boraca i drugi.

Tradicionalmo se na 12. oktobar polažu venci na spomenik Petru Bojoviću ali zbog radova u centru grada na obeležavanju 102. godišnjice oslobođenja Niša nije bilo moguće.

Prva srpska armija je 12. oktobra 1918. godine oslobodila Niš. Nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29. septembra 1918. kapitulirala.

Iz Udruženja potomaka oslobodulačkih ratova Branislav Radovanović kaže da je mnogo žrtava bilo i da se moramo sećati onih koji su dali život za slobodu.

polaganje venaca

Prva srpska armija, pod komadom Petra Bojovića, krenula je ka Nišu. Vojvoda Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.

Posle polaganja venaca predsednik Skuštine Grada Niša, Boban Džunić je istakao da na poštovanju prošlosti počiva budućnost.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje 4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, a Brestovac i Žitni Potok oslobođeni su 8. oktobra.

vojni okestar Niš

Trupe Prve srpske armije 9. oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobađenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju.

Konačno, 12. oktobra oslobođen je i Niš.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com