недеља, јул 21

OD OVE GODINE UPIS U SREDNJE ŠKOLE ELEKTRONSKIM PUTEM

0
136

Upis učenika u prvi razred srednjih škola obaviće se u četvrtak i petak, 9. i 10. jula, u periodu od 8 do 15 sati.

Iz bezbednosnih razloga, preporuka je da se učenici upišu elektronskim putem, preko portala eUprava, a potrebno je samo da se roditelji registruju.

Proces registracije je vrlo jednostavan: potrebna je samo aktivna i važeća e-mail adresa i lozinka koju, po uputstvima, sami „pravite“. Nakon toga, pronađete odgovarajuću uslugu na portalu, što je takođe vrlo lako i pratite dalje uputstva. Ostavljate svoj e-mail i telefon na kojima će vam iz škole stići povratna informacija, tako da u uslovima kovid epidemije uopšte nije potrebno odlaziti u školu i izlagati se riziku. Uz to, štedite i vreme, pa i novac koji su potrebni za odlazak do škole i povratak kući ili na posao, što je dodatni plus jer ne morate da odsustvujete s posla.

U onim školama koje, pak, nemaju uslove za elektronski upis, škole moraju da obezbede držanje distance.

Tako će u prostoriji za upis moći da bude maksimalno petoro ljudi u istom trenutku – rekao je za Zonu plus načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo.

Gejo takođe navodi da su tamo gde je potrebno lekarski pregledi ranije obavljeni, a rezultate će škola preuzeti elektronskim putem, kao i izvode iz matičnih knjiga rođenih, što je ponovo još jedna prednost koju građanima omogućava e-uprava.

Podsetimo, na istom portalu prethodno je omogućena usluga elektronskog upisa đaka prvaka, prvi put u istoriji moderne Srbije, a digitalizacija je omogiućila i elektronski upis dece u vrtiće.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply