TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

A BE NIŠ Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2023 RAPORT 018 Udarne

OGRADA I OBNOVA STARE ZGRADE NA STAROM GROBLJU (VIDEO)

Posle osnivanja Odbora za obnovu i unapređenje Starog groblja u Nišu, ove godine očišćeno je rastinje, uklonjen otpad I uređene glavne staze na ovom kompleksu. U planu je da se obnovi stara zgrada na Starom groblju koja bi služila kao prostorija za radnike JKP Medijana ili kustosa, rekao je za Zonu plus direktor niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević. Dodaje da je u toku izrada tehničke dokumentacije, a da bi radovi mogli da počnu sledeće godine.

Osnivanjem Odbora za obnovu i unapređenje položaja Starog groblja u ovoj godini počelo je uređivanje ovog sakralnog mesta.

Odbor čini 18 ljudi iz različitih niških ustanova, a predsedava gradonačelnica Niša. Do sada je groblje nekoliko puta bilo uređivano, a trebalo bi da dobije ogradu u delovima u kojima ona nedostaje. U planu je i potpuna rekonstrukcija oronulog objekta koji se nalazi na samom Starom groblju.

Ideja je da se dobije prostor u kome bi boravili čuvari ili kustosi za budući memorijalni park. U fazi smo izrade tehničke dokumentacije kako bismo mogli da uđemo u javnu nabavku za radove. To mora sistematski da se rešava, ne može preko noći, nego postepeno u narednim godinama”, kaće Radivojević.

Groblje je izduženog oblika, sa širim istočnim ulaznim i užim zapadnim delom i zauzima gotovo 17 hektara. Od oko 3000 nadgrobnih spomenika najstariji je grob Voina iz 1819. godine. Nalazi se u zapadnom delu koji je najstariji deo kompleksa i delom bez ograde.

Očekujem da radovi na starom objektu budu sledeće godine, a ideja je da ove godine bude završena ograda”, dodaje Radivojević. 

Inače, inicijativa da se Staro groblje pretvori u memorijalni kompleks datira još iz oktobra 2010. godine kada Odbornici Skupštine Gradske opštine Palilula doneli odluku da se prostor Starog groblja uredi u memorijalni park.  

 

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com