TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

OPREZNO NA URANKU: TREN NEPAŽNJE PRETVARA SE U POŽAR! (VIDEO)

Za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika, ako vreme bude lepo, mnogi će na uranak u prirodu. A zbog ljudskog nemara raste i opasnost od požara na otvorenom. Prošle godine od januara do marta na području Niša vatrogasci su ugasili 305 požara na otvorenom, a ove godine 108. Ali je za manji broj požara zaslužno lošije vreme. U niškoj vatrogasnoj brigadi podsećaju da je kažnjivo paljenje vatre na otvorenom.

Svaki uranak u prirodi i palljenje vatre može dovesti do požara! A nikako ne palite suvo šiblje, pogotovu kad duva vetar. Iskustvo vatrogasaca kaže da je ovo najrizičniji deo godine, jer zelenila još nema puno.

Marko Radovanović, v.d. komandanta Vatrogasne-spasilačke brigade Niš

Broj požara na otvorenom ove godine u prva tri meseca je smanjen duplo u odnosu na prethodnu godinu jer su vremenski uslovi takvi, zima se produžila i više je vlažno, ali bliže se uskršnji i prvomjaski praznici kada će građani više boraviti na otvorenom, a samim tim očekujemo i požare na otvorenom.”, kaže Marko Radovanović, v.d. komandanta Vatrograsno-spasilačke brigade Niš

Prema Zakonu o zaštiti od požara kazne za spaljivanje trave, niskog rastinja, strnih useva i smeća na otvorenom prostoru je od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

U stanovima i kućama opasnost od požara najčešće vreba zbog neispravnih električnih uređaja i inastalacija. A zaboravljeni uključeni uređaji začas mogu da izazovu katastrofu. Zbog neočišćenih dimnjaka vatrogasci prosečno idu da gase vatru dva puta nedeljno.

Dva karakteristična požara opominju, u Velepoljskoj je požar nastao u garaži i zahvatio okolne stambene zajednice jer je ostavljen uključen uređaj, kao i u Niškoj Banji gde je u podrumu ostavljen upaljen električni trotiner koji je eksplodirao. Ne ostavljajte upaljene uređaje kako u stanovima, tako i u garažama i u podrumima”, objašnjava Radovanović.

Niška vatrogasna brigada ima 130 vatrogasaca, a u četiri smene svakog dana dežura 20 ekipa.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com