TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

OTVOREN LEGAT PROF. MIROLJUBA STOJANOVIĆA (VIDEO)

Prof. dr Miroljub Stojanović osnivač je Depratmana za srbistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu. Za sav doprinos kolege i nove generacije odužuju mu se otvaranjem njegovog legata, koji se ne zove slučajno “Makedonski kutak”.

Profesor Stojanović je predavao i makedonsku književnost i razvijao saradnju između Srbije i Severne Makedonije. Filozofski fakultet u Nišu je nedavno otvorio i legat prof. Nedeljka Bogdanovića.

Prof. dr Miroljub Stojanović je od 1990. do penzionisanja radio kao profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, na kome je predavao Makedonsku književnost, Srpsku književnost XX veka i Uporedno proučavanje južnoslovenskih književnosti. Osnivač je studijske grupe za slavistiku niškog Filozofskog fakulteta, gde je sada otvoren i njegov legat.

Znate, jedna svestrana ličnost i ovo je oduživanje velikog duga jednim malim gestom. Ovaj legat smo ujedno i nazvali makedonski kutak, zato što je on osnivač makedonistike. U tom legatu su uglavnom zastupljene knjige na makedonskom jeziku, kaže upravnik Departmana za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu prof. Dragiša Bojović. 

Ovo je još jedna aktivnost našeg Departmana za srpski jezik i književnost, gde jedna generacija odaje poštu svim prethodnim generacijama i meni je posebna posebna čast što ćemo se na ovaj način setiti našeg kolege koji je osnivač departmana i veliki kulturni radnik, kaže dekanica niškog Filozofskog fakulteta prof. dr Natalija Jovanović. 

Prof. dr Miroljub Stojanović objavio je 19 knjiga i više od 300 ogleda, studija i kritika iz srpske i makedonske književnosti i kulture i uredio na desetine monografija i serijskih publikacija. Preminuo je 20. маја 2016. godine. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com