TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika region i Srbija VESTI

LAJČAK SE U PRIŠTINI SASTAO SA KURTIJEM

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se danas u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Lajčak se prethodno sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a razgovarao je i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristućom i šefom delegacije EU u Prištini Tomašom Sunoiogom.

Specijalni izaslanik EU za dijalog sutra će doputovati u Beograd, gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je, u roku od mesec dana, druga Lajčakova poseta Beogradu i Prištinu, gde je početkom juna bio zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Lajčak: Napred se može samo uz deeskalaciju, izbore i dijalog o normalizaciji

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini, posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da Beograd i Priština moraju da nastave napred ”uz poštovanje tri tačke”, odnosno uz deeskalaciju situacije, nove izbore i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

”Ovo nije lak put i svakako nije laka situacija u kojoj se sada nalazimo. Sada moram da biram reči, ali ono što moram da kažem je da treba da se nastavi napred u tri tačke koje sam izneo. Nastavićemo razgovore o konkretnim koracima”, rekao je Lajčak.

Kako prenosi Reporteri, Lajčak je istakao da ne želi da komentariše eventualne sankcije i dodao da ih EU ne uvodi rado.

”Moja želja je da nema sankcija za Kosovo i Beograd. Želja mi je da ne bude sankcija i da se obe strane sastanu u Briselu i da obe strane pregovaraju kako da sprovedu sporazume”, rekao je Lajčak.

Kurti je nakon sastanka poručio da je Lajčaku preneo da su kaznene mere EU protiv Prištine ”nepravedne” i da ”čine dijalog asimetričnim”, i dodao da je posvećen deeskalaciji i normalizaciji.

U saopštenju negovog kabineta dodaje se da je tzv. kosovska policija ”samo sprovodi zakon i brine o javnoj bezbednosti”.

Lajčak se prethodno sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a razgovarao je i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristučom i šefom Delegacije EU u Prištini Tomašom Suniogom.

On će sutra doputovati u Beograd, gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što će biti njegova druga poseta Beogradu i Prištini u poslednjih mesec dana.

Lajčak je početkom juna posetio Beograd i Prištinu zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com