TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

MAKEDONSKI GLAS

Електронска пријава на македонските државјани на Пописот во Македонија /Poziv na popis

Македонскиот Парламент го усвои Законот за Попис на жителите и домаќинствата кој треба да се одржи во април годинава за прв пат по 19 години. Од 1-ви март започна пописот на македонските државјани кои се наоѓаат во странство, и на…

„ЦРВЕНИ БУКВИ“ – “CRVENA SLOVCA“ NIŠKIH MAKEDONACA

„ЦРВЕНИ БУКВИ“ – ШТО СЛАВААТ И КАКО КОРОНА „ВЛИЈАЕ“ НА ВЕСЕЛБИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА! Започна 2021 година. Но, тоа не беше прославено. Или само скромно, во најблискиот круг на семејството. Ова се однесува на сите прослави кои, како и…

ЗБОГУМ 2020, СРЕЌНА НОВА 2021. година! / ZBOGOM 2020, SREĆNA NAM BILA NOVA 2021! (VIDEO)

Оваа година беше и помина, никогаш повеќе да не се повтори! А во 2021. година, на сите, пред сè, им посакуваме добро здравје и се најдобро, и вирусот ковид-19 да исчезне засекогаш, за да можеме да се вратиме во нормален…

Македонскиот јазик и мислата во етерот на Србија / Makedonski jezik i misao u etru Srbije

За жал, Македонците во Србија немаат многу шанси да бидат информирани на свој јазик за актуелните настани на телевизија.  Ретки се  живи и информативни емисии. Всушност, нема ниту една дневна програма за вести на македонски јазик. Постои неделна емисија „Македонско…

Аманет за потомство – Македонска виделина, Виножито и Видело / Amanet za potomstvo – Makedonska videlina, Duga i Videlo

Аманет за потомство – Македонска виделина, Виножито и Видело Македонската заедница во Србија, па дури и во Ниш, има три списанија што се издаваат во Србија. Станува збор за два месечни списанија, информативниот магазин „Македонска виделина“ и списанието за деца…

Македонско срце – големо и отворено за сите! / Makedonsko srce – veliko i otvoreno za sve!

Хуманост на дело и во секоја прилика Здружението на граѓани на македонското национално малцинство во Ниш „Вардар“, нема многу членови, има околу 60 активни членови кои редовно плаќаат скромна членарина, но затоа македонското срце и добрината се големи. Тие не…

КОГА ТЕГЛАТА СЕ ШАРЕНИ СО ЗИМНИЦА „НА МАКЕДОНСКИ НАЧИН“/KAD SE TEGLA ŠARENI ZIMNICIOM „NA MAKEDONSKI NAČIN“!

На прашањето кој ајвар е најдобар, ретко кој во Србија, особено на југ, ќе го прескокне оној од Лесковац! Но има и такви кои велат дека „има подобро од подоброто!“  Многумина се колнат дека не пробале подобар ајвар од македонскиот…

УМЕТНОСТ ПРЕКУ ГРАНИЦИТЕ / UMETNOST PREKO GRANICA! (foto i video)

УМЕТНОСТ ПРЕКУ ГРАНИЦИТЕ: ПРОНАЈДЕТЕ ЧОВЕК ВО СЕБЕ, ПРОНАЈДЕТЕ ПРИЈАТЕЛ! „Кога сонцето ќе изгрее, снегот ќе се стопи и сите ќе разберат дека сè е минливо! Само еден од многуте стихови на Игор Трпчески, македонски поет, актер и режисер, во кој…

БОГАТСТВОТО И СОЖИВОТОТ СО ПОЧИТС НА РАЗЛИЧНОСТА! / BOGATSTVO I SUŽIVOT U POŠTOVANJU RAZLIČITOSTI! (foto, video)

МАКЕДОНЦИ И СРБИ ВО СРБИЈА: БОГАТСТВОТО  И СОЖИВОТОТ СО ПОЧИТС НА РАЗЛИЧНОСТА И СЛИЧНОСТА! Секоја мултинационална држава во модерна, западна демократија, дури и на Балканот, треба да биде горда на различноста на луѓето, припадници на разни национални малцинства, кои живеат…

Македонец во Ниш / Makedonac u Nišu (foto, video)

ИНТЕРВЈУ – Благе Петрушевски, претседател на Здружението на граѓани на македонското национално малцинство „Вардар“ Ниш. Живее во Ниш од 1982 година. Сам вели дека кога „кога се пресметува“, тој живее подолго во Ниш отколку што живееше во неговото родно Куманово…

Традицијата и културата како мостови на пријателство на две нации / Tradicija i kultura kao mostovi prijateljstva dva naroda (foto i video)

Во Србија скоро и да нема веселба и прослава каде што не се слуша македонска песна или не се игра македонско оро!  И не можат да се набројат хитовите на современите поп и рок пејачи и бендови кои постојано се…

Денови на македонската култура во Ниш по седми пат! / Dani Makedonske kulture u Nišu po sedmi put! (foto i video)

Со каснење од неколку дена поради вирусот корона, Деновите на македонската култура во Ниш се одржаа во Ниш на крајот на септември, во согласност со сите препорачени мерки за заштита. Станува збор за манифестација иницирана и веќе траиционално организирана од…

„Вардар“ ќе стане полнолетен! / „Vardar“ postaje punoletan!

Здружението на Македонците „Вардар“ Ниш ќе наполни 18. години! Здружението на Македонци „Вардар“  Ниш ќе го прослави своето полнолетство во декември 2020. година. Формирано е на 20. декември 2002. година, непосредно пред крајот на годината, на Денот на Свети Никола,…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com