TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura Udarne

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA SIME ČEMERIKIĆA (VIDEO)

Posle nešto manje od 30 godina u niškoj Sinagogi otvorena je izložba slikara Sime Čemerikića, povodom pola veka od njegove smrti.

Reč je o niškom umetniku koji je dao značajan doprinos srpskoj likovnoj sceni zbog čega je cilj izložbe da se pre svega mlađe generacije upoznaju sa slikarevim opusom od studentskih dana do pred kraja njegovog života.

Izložba, koju je organizovao Narodni muzej u saradnji sa sinom Čemerikića čija je porodica ljubiteljima umetnosti izložila deo i iz privatne zbirke, traje do kraja septembra.

 

 

Portret supruge, Sima Čemerikić

Ovo je portret supruge Sime Čemerikića u pastelu, koji je nastao 1956 godine. Tu je i njen drugi portret naslikan uljem na kartonu dok je portret sina i sestre u akvarelu. To je samo deo izložbe niškog slikara čija su dela izložena u niškoj Sinagogi, a povodom 50 godina od njegove smrti.

“Ova izložba je značajna za ljubitelje umetnosti jer je Sima Čemerikić prvi u Nišu promovisao likovno obrazovanje u Nišu i pionir je akvarela na prostorima južne Srbije”, kaže istoričarka umetnosti Mara Makarić. 

Izložbu je inicirao sin Sime Čemerikića, Zoran Čemerikić koji je na izložbi predstavio obimnu monografijsku studiju o životu i delu svog oca.

Zoran Čemerikić

Meni je drago da ljudi znaju za njegovo delo, monografija ostaje zauvek. On je imao predratno iskustvo i bio je šest godina direktor niške Umetničke škole i bio nastavnik kasnije poznatim umetnicima”, kaže Zoran Čemerikić.

Na ovoj izložbi, posle gotovo 30 godina od poslednje u Nišu, predstavljena su dela nastala u periodu od 1932. do 1971. godine, kao i lični predmeti i dokumenti, fotografije iz porodične arhive.

Izložena su dela koja imamo u fondu Narodnog muzeja, a većinu je donela porodica iz njihove privatne zaostavštine”, kaže Željko Anđelković iz Narodnog muzeja. 

Posetioci izložbe koja traje do kraja septembra u niškoj Sinagogi mogu da vide i emitovane televizijske intervjue o kojima je pričao novinar Dragan Dimitrijević sa poznatim niškim umetnicima, a povodom posthumne retrospektivne izložbe Sime Čemerikića iz 1997. godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com