TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

OVO JE BUBA DJOKOVICI, A OVO NAUČNICI KOJI SU JE OTKRILI (VIDEO)

U Srbiji je otkrivena nova vrsta insekata, a naučnici koji su ga otkrili i objavili rad u jednom finskom naučnom časopisu nazvali su ga po najboljem teniseru sveta, Novaku Đokoviću.

Naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu Nikola Vesović, profesor Biološkog fakulteta Srećko Ćurčić i entomolog Dragan Pavićević pronašli su u podzemnoj jami kod sela Gornja Košlja kod Ljubovije, u Zapadnoj Srbiji, specijalizovanog podzemnog tvrdokrilca iz porodice trčuljaka, predatora koji se hrani sitnim beskičmenjacima.

Nikola Vesović

Prema rečima Vesovića, u pitanju je specijalizovani podzemni tvrdokrilac iz porodice trčuljaka, predator koji se hrani sitnim beskičmenjacima svom okruženju.

“Specifičan je pošto je zbog života u večitom mraku izgubio oči i zbog nedostatka svetlosti pigmentacija je prilično redukovana”, istakao je Vesović.

Insekt pripada rodu Duvalius koji ima veći broj vrsta u Evropi i šire, a nova se zove – Duvalius Ðokovici.

Pošto su u više navrata pronalažene jedinke, poslednje krajem 2019. godine, materijal je konačno obrađen početkom 2022. i detaljnim poređenjima profesor Biološkog fakulteta Churčić, entomolog Pavićević i Vesović su ustanovili da imaju nešto novo.

O novootkrivenom insektu je napisan i nedavno objavljen naučni rad u istaknutom časopisu “Annales Zoologici Fennici”, koji je prošao neophodne recenzije, i Vesović ističe da je sada Duvalius Ðokovici “relevantna naučna vrednost”.

ZAŠTO JE NOVOTKRIVENA BUBA DOBILA IME PO ĐOKOVIĆU

“Predložio sam da vrstu nazovemo po Đokoviću. To je čovek koji je mnogo učinio za ovu zemlju. Osećamo potrebu na ovaj način, na koji mi možemo, da mu se odužimo”, rekao je Vesović.

Posmatrajući kako osvaja gren slemove od svoje srednje škole i nakon sticanja doktorata, Vesović ističe da smatra da je Ðoković “jedan od najboljih svih vremena”.

Vesović je rekao da su za sada naišli na pozitivne reakcije okoline na imenovanje insekta i ističe da “poslednjih decenija naučnici često daju ime novim vrstama po nekoj poznatoj ličnosti”.

Upitan da li su prethodno kontaktirali Ðokovića oko imenovanja insekta, Vesović je rekao da je jutros na instagramu objavio sliku i tagovao tenisera.

“Nadam se da će videti. Zoološka nomenklatura podrazumeva da imamo pravo davanja imena po nekom. Nije ni potrebno da ga pitamo, ali mislim da se ni neće ljutiti”, rekao je Vesović.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com