TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

OZNAKA “PROIZVEDENO U SRBIJI” I U NIŠKIM MESARAMA (VIDEO)

Već nekoliko dana u Srbiji se primenjuje mera Ministarstva poljoprivrede da domaće meso i proizvodi od mesa u prodajnim objektima moraju da budu obeleženi po novom Pravilniku o deklarisanju hrane.

Kupci u Nišu obično znaju od kog proizvođača kupuju meso ali ga, kažu, pre biraju po kvalitetu i ceni.

U Regionalnoj privrednoj komori Niša ističu da u proteklom periodu građani najviše kupuju pileće i svinjsko meso domaćih proizvođača, a najmanje juneće i ribu.

Građani Niša su primetili da u mesarama da pored istaknutih cena stoji i poreklo proizvoda, ali ga pre biraju po kvalitetu i ceni.

Jasno obeležene proizvode od mesa Uprava za vreterinu može brže i lakše da kontroliše, što je prednost ovakve uredbe, ocenjuju stručnjaci

Uredba je doneta u skladu sa predlogom poljoprivredika, a pri tom kupci imaju jasan uvid o poreklu porizvoda koji kupuju.

Ova mera, dugoročno će, prema oceni PKS, pozitivno uticati na domaću proizvodnju.

Mesari ističu da uvek imaju dobru ponudu domaćeg mesa i da su kupci svesni porekla proizvoda, naročito u manjim radnjama.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom “Poreklom iz Srbije” – jeste da je više od 50 odsto glavne sirovine poreklom iz Srbije, kažu u Privrednoj komori.

Dodaju da se više mesa uvozi u Srbiju nego izvozi i da je protekle godine potrošnja pilećeg i svinjskog mesa, 20 odnosno 16 kilograma po glavi stanovinka, a juneće od 3 do 4 kilograma godišnje po glavi stanovika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com