PAKETI HRANE ZA ČETIRI SOCIJALNE USTANOVE U NIŠU (VIDEO)

PAKETI HRANE ZA ČETIRI SOCIJALNE USTANOVE U NIŠU (VIDEO)

Četiri socijalne ustanove u Nišu dobile su donaciju od Federacije Banke hrane koja je do sada obezbedila pakete prehrmabenih proizvoda u vrednosti od gotovo milion dinara.

Ovo je prva donacija takve vrste ugroženima i korisnicima socijalnih ustanova na području opštine Pantelej, a u budućnosti će ih biti još  jer je potpisan protokol o saradnji sa Bankom hrane koju ovog puta podržava fondacija Ane i Vlade Divac i prehrambene društveno odgovorne firme u Srbiji.

Ustanova Mara, Centar za hraniteljstvo i porodični smeštaj, Dom za nezbrinutu “Duško Radović” i Gerontološki centar dobili su prehrambene proizvode društveno odgovornih firmi koje su Banci hrane u proteklom periodu donirale pakete hrane teške 10 i po tona.

Potpisivanjem protkola o saradnji između Opštine Pantelej i predstavnika Federacije Banke hrane za jug Srbije biće još donacija za socijalno ugrožene građane kao i za razna udruženja kojima je takva vrsta pomoći potrebna.

Od kraja avgusta do danas preko kampanje “Spasimo hranu, spasimo humanost” putem koje građani u prodajnim objektima kupuju namirnice za ugrožene je prikupljeno 54.000 kilograma hrane.

Centru za socijalni rad se ove godine za jednokratnu novčanu pomoć prijavilo 290 građana sa područja Opštine Pantelej a za koje se iz opštinskog budžeta ove godine izdvaja četiri miliona dinara.

Iz Fondacije Ane i Vlade Divac poručuju da bi donacije hrane u Srbiji mogle da budu uvećane na godišnjem nivou za vrednost od blizu 160 miliona dinara ukoliko bi bio ukinut PDV na donacije hrane.

Prema podacima Kolaicije za dobročinstvo, u našoj zemlji na granici apsolutnog siromaštva živi sedam odsto stanovništva, odnosno pola miliona ljud dok je u riziku od siromaštva skoro četvrtina populacije. Mnogi od njih zavise od donacija hrane koje su trenutno nedovoljne, a prema procenama u Srbiji se dnevno baca dva miliona kilograma hrane.

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com