TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

PATRIJARH: NEKA JE MIROM, RADOŠĆU I LJUBAVLJU ISPUNJEN VASKRS

Beograd, 16. aprila 2023.-Pravoslavni hrišæanski vernici danas slave Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru, najveæi i najstariji hrišæanski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smræu, a patrijarh srpski Porfirije služi ponoænu liturgiju u Hramu Svetog Save na Vraèaru.FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ nr

Patrijarh srpski Porfirije, na ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save, čestitao je vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog i poručio da Vaskrs treba da bude ispunjen mirom, radošću i ljubavlju.

“Braćo i sestre, neka je blagosloven mirom, radošću i ljubavlju ispunjen današnji dan, neka su blagosloveni svi, blagodaću, ljubavlju, radošću i svetlošću vaskrsloga Hrista, vi i vaši bližnji i vaši srodnici, komšije i čitav svet”, poručio je patrijarh Porfirije na kraju ponoćne liturgije u Hramu.

Neka nas sve Gospod blagoslovi svojom ljubavlju, svojom pobedom nad našim najvećim neprijateljem – nad smrću, rekao je Porfirije.

“Neka nas blagoslovi punoćom života. Živeli i srećan i blagosloven današnji dan i praznik”, poručio je patrijarh SPC.

Pravoslavni hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Vaskrs je suština hrisćanskog učenja, a pored vernika SPC, ovaj praznik danas obeležavaju i Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Gruzijska, Japanska i druge pravoslavne crkve.

U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima “Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse”.

Uskršnjim slavljem za vernike se završava najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

Vaskrsenje Isusa Hrista je temelj hrišćanstva i sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela.

PATRIJARH NA RUČKU SA BESKUĆNICIMA

Beograd, 16. aprila 2023.- Patrijarh Porfirije na uskrsšnjem ruèku sa beskuænicima. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ nr

Patrijarh srpski Porfirije rekao je na tradicionalnom uskršnjem ručku sa beskućnicima da “onaj ko ima vere i poverenja u Boga, taj je bogat”.

Ručak sa beskućnicima održan je u prostorijama humanitaarne organizacije Versko dobrotvorno starateljstvo – Narodne kuhinje, a korisnicima je podeljena i vaskršnja pomoć.

Patrijarh je rekao da je “Gospod učinio da je smrt besmopoćna i da nema snagu, obesnažio je smrt i prolaznost i sve učinio večnim, svoje carstvo, carstvo božje, učinio nama dostupnima na dan vaskrsenja njegovog i otvorio je dveri carstva božjeg”.

Istakao je da je “Isus i nas učinio da možemo i mali, slabi, nemoćni i promašeni često postati punopravni građani carstva njegovog i korisnici svake lepote, blagodati i dobra u njegovom carstvu”

Rekao je i da je radostan što je sa beskućnicima okupljen u ljubavi Hristovoj, u ljubavi Vaskrslog Hrista, što je, kako je rekao, najvažnije.

Beograd, 16. aprila 2023.- Patrijarh Porfirije na uskrsšnjem ruèku sa beskuænicima. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ nr

”Sve možemo imati. I materijalnih dobara i slave i moći, ali ako ljubavi nemamo, kako kaže apostol Pavle, onda smo prazni, onda smo kao prazno zvono koje zveči, ali što je najgore onda smo iznutra prazni, onda sve to što jesmo i što imamo postaje nam teret, slama nas, ne čini nam radost, ne čini nas opuštenima, a s druge strane možemo biti lišeni svega, ali ako ljubavi i vere u Hrista imamo, onda ma koliko spolja izgledali da smo osiromašeni, blagodašču božijom, njegovim bogatstvom obogaćeni, mi postajemo najbogatiji na svetu i oni koji imaju najviše”, rekao je patrijarh i dodao da reč bogat u bilo čemu pre i iznad svega znači imati Boga.

Istakao je da je smisao ono što je u isto vreme najveće i najvažnije bogatstvo i najveća i najvažnija vrednost.

”Ako verujemo u Boga, trudimo se da držimo zapovesti njegove onda smo zasigurno već ovde i sada nezavisno da li smo znameniti, poznati ili neznatni i nepozanti, nezavisno od svega toga, mi smo, što je najvažnije, ispunjeni smislom”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naglasio, smisao jedino može dati Hristos sin Božiji, raspet i vaskrsli.

Okupljene je pozdravio hrišćanskim pozdravom Hristos Vaskrse.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com