TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Ekonomija VESTI

PAVLOVIĆ: MINIMALAC POVEĆATI, A POREZE I DOPRINOSE SMANJITI (VIDEO)

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu između predstavnika Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca počinju 15. avgusta, a Unija poslodavaca Srbije (UPS) u pregovore ulazi sa stavom da je neophodno povećati minimalac, smanjiti poreze i doprinose, ali i povećati neoporezivi deo najniže zarade.

Do takvog stava UPS je došao na osnovu ankete koju tradicionalno sprovodi među svojim članstvom, mesec dana pre početka pregovora sa socijalnim partnerima.

Direktorka sektora za članstvo i lokalne kancelarije u UPS i član pregovaračkog tima za određivanje minimalne cene rada Ljiljana Pavlović za Tanjug kaže da je preovlađujući stav poslodavaca ove godine da je minimalna cena rada niska i da bi je trebalo povećati.

“Kada smo ih pitali koliki bi to iznos mogao da bude najveći broj njih je naveo raspon između devet i 12 odsto, što znači da bi neto minimalna cena rada iznosila oko 41.500 dinara. Naravno taj iznos je uslovljen određenim olakšicama koje poslodavci očekuju od države”, kaže ona.

Precizira da je reč o smanjenju poreza i doprinosa što poslodavci očekuju od države, jer smatraju da oni ne mogu da podnesu sav teret povećanja minimalne cene rada, kao i povećanje neoporezivog dela minimalca.

” U ovom trenutku nivo poreza i doprinosa je oko 60,3 odsto plate i očekujemo da se on smanji. Što se tiče neoporezivog dela zarade on sada iznosi 19.300 dinara, a zalažemo se da se poveća za onoliko za koliko se poveća minimalna cena rada”, kaže za Tanjug Ljiljana Pavlović i dodaje da ima i predloga da se minimalna zarada oslobodi plaćanja poreza.

Ističe da je veoma važno da se pri povećanju minimalca vodi računa o tome da se ne dođe u situaciju da se određenom broju zaposlenih podignu plate, a da drugi radnici ostanu bez posla.

” U tom smislu poslodavci računaju da će država intervenisati i da će se povećati neoporeziivi deo zarade ali i da će se uticati na smanjenje poreza i doprinosa na minimalnu zaradu”, navodi sagovornica Tanjuga.

Ona objašnjava da je ovogodišnji stav poslodavaca, koji je u odnosu na ranije godine pozitivniji u smislu da minimalac treba povećati, uslovljen pre svega velikim poskupljenjima, jer su, kako kaže poslodavci svesni da sa ovolikom minimalnom zaradom njihovi zaposleni teško mogu da žive.

Ukoliko se socijalni partneri ne dogovore oko iznosa novog minimalca, konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com