TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija VESTI

PETKOVIĆ: JEDINI KURTIJEV CILJ JE DA ISTISNE DRŽAVU SRBIJU SA KIM (VIDEO)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da odlukom o preregistraciji vozila i srpskim ličnim kartama, čija je primena najavljena od ponedeljka, Aljbin Kurti želi da istisne postojanje države Srbije sa KiM i vrši dodatni pritisak na Srbe. Petar Petković se obratio javnosti povodom najave Prištine da će od prvog avgusta krenuti primena odluke o preregistraciji vozila i srpskim ličnim kartama.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ne interesuje ni sporazum o slobodi kretanja, niti išta drugo, već da samo želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije.

“Kurtija ne interesuje sporazum, ni ulazno-izlazni dokumenti, njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata Srba koji imaju prebivaliste na KiM, jer želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM”, istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom najave Prištine da 1. avgusta primeni, kako su naveli, recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica.

Petković je kazao da Kurtija interesuje da ukine KM tablice, odnosno tablice koje izdaje Republika Srbija za prostor Kosova i Metohije.

“On ne želi prisustvo srpskih institucija na prostoru KiM, a to da on protivpravno i jednostrano ide na ukidanje srpskih ličnih karata i registarskih tabilca, to nigde ne piše”, kazao je Petković.

Naglašava da Srbi neće da izvrše preregistraciju tablica, jer ne žele da žive u lažnoj državi, već žele da imaju institucije svoje države na severu Kosova.

Odluke Prištine su suprotne svim dosadašnjim sporazumima, ukazao je Petković i dodao da je jasno da Kurti pokretanjem sporazuma iz 2011. godine krši već stečena prava.

Kako ističe, isto tako i Srbi imaju pravo da sami primene Briselski sporazum iz 2013. godine i formiraju Zajednicu srpskih opština.

“Kurti zeli da uruši dijalog i izazove krizu”, rekao je Petković i pozvao zemlje Kvinte da urazumi i zaustavi Prištinu sa primenom ovih protivpravnih jednostranih poteza, jer posledice mogu biti nesagledive, a najveća odgovronost je na njima.

Naglašava da će Srbi krenuti u formiranje SZO i izražava nadu da će i u tome dobiti podršku zapada, posebno država Kvinte.

“Nema gotovo dana da na zapadu ne čujemo kako je potrebno da se formira ZSO, jer je reč o sporazumu koji je potpisan u Briselu. Svi podržvaju Kurtija koji želi da uruši dijalog. Kurti želi nasilje, želi da sahrani dijalog, on ne želi da razgovara”, ukazao je diretktor Kancelarije.

Petković je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti sutra u 10.00 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Pristinu da se urazumi.

Ističući da Kurti jednostranim i protivpravnim odlukama od 29. juna uvodi u period najsloženije i najdramatičnije situacije, pre svega političke i bezbednosne situacije na KiM, Petković ocenjuje da ta situacija preti da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama i da se pretvori u kataklizmu.

Prema njegovim rečima, kada je reč o odlukama o ličnim kartama i tablicama, Kurti se “najglasnije” poziva na Sporazum o slobodnom kretanju iz 2011. godine koji su u Briselu potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri.

Tim sporazumom, kako je pojasnio, uvode se i priznaju kosovske lične karte, kosovske vozačke dozvole, kao i činjenica da se govori o dve strane.

Pojasnio je da se Kurti poziva na tačku 3 sporazuma o slobodi kretanja i navodi da se u toj tački kaže da svaka strana može primeniti sistem uz koje će lične karte biti izlazno-uzlazni dokument za stanovnike druge strane koje žele da tranzitno putuju u treću zemlju.

“Uvedeno je i sve ono što je kasnije predstavljeno od strane albanskih vlasti i služilo kao pritisak na Beograd, posebno na Srbe na KiM, posebno kada se radi o ličnim kartama i RKS tablicama koje su statusno neutralne”, kazao je Petković.

Dodaje da iako ovaj sporazum donosi mnogo problema, ono što sigurno ne piše u njemu to je da se pitanje ulazno-izlaznih dokumenata koje se izdaju za stanovnike druge strane odnosi konkretno na Srbe koji žive na prostoru KiM.

“Kurti se setio da posle 11 godina krene u primenu sporazuma o slobodi kretanja tako što će i prištinska strana sada da izdaje ulazno-izlazni dokument koji naša strana izdaje više od 11 godina”, ističe Petković i ukazuje na to da se tačka 3 isključivo odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji, a ne i na građane Srbije koji žive na KiM.

Kako kaže, Sporazumom je predviđeno da svi koji imaju vozila i žive na KiM mogu da preregistruju vozila na KM table i RKS table – statusno neutralne, koje su bile ograničene na pet godina, pa im je važenje produženo na još pet godina 2016. godine.

“Ostavljena je mogućnost da Srbi mogu da biraju između RKS i KS tablica. Kada smo uspeli da se izborimo, Priština je jednostrano donela odluku godinu dana ranije da ukine KS tablice i mi smo reagovali. Ukidanje KS tablica ne ostavlja mogućnost Srbima da biraju između RKS i KS tablica”, ukazao je Petković.

Još jednu krizu, kako kaže Petković, Kurti je izazvao tako što je u septembru uveo probne tablice sa oznakama lažne države Kosovo.

“Nakon 13 dana ozbiljne krize koju smo imali na Jarinju i Brnjaklu, gde je ROSU na nišanu i dugim cevima držala goloruki srpski narod koji se borio za svoj opstanak i slobodu kretanja, mi smo uspeli 30. septembra da dogovorimo novi spoarzum kojim se uvodi režim stikera koji je inače ranije bio dogovoren 2016, a koji Priština nikada ranije nije želela da sprovede”, podsetio je Petković.

Ističe da Priština sada želi da predstavi kako KM tabliice uopste nisu deo tog sporazuma i ukazuje da to nigde ne piše.

“Po ovom sporazumu dogovoreno je da režim stikera važi sve dotle dok na visokom nivou se neusvoji trajno i konačno rešenje za sve tablice, a do tada ovaj sporazum važi i za KM tablice”, kazao je.

PETKOVIĆ: NE BISMO IMALI OVAKVU KRIZU DA IMAMO ZSO

Ne bismo imali ovakvu krizu da imamo Zajednicu srpskih opština (ZSO), koja bi omogućila kolektivna i individualna prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je na vanrednoj konferenciji za medije, a povodom najave Prištine da 1. avgusta primeni, kako kažu, recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica, rekao da Pristina 10 godina odbija da formira ZSO, a da sada primenjuje režim ulazno-izlaznog dokumenta za lične karte.

“Radi se o dijalogu Beograda i Prištine, a taj dijalog je dogovoren odlukom UN iz 2010. godine, gde imamo asimetričan pristup dve strane”, poručio je Petković i istakao da normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva da se reše suštinska pitanja koja će omogućiti normalan život, a ne da se prizna Kosovo.

Na pitanje da li je retorički izjavio da Srbi kreću u formiranje ZSO, Petković odgovara da će Srbi, poštujući Briselski sporazum i sve ostale sporazume, ući u realizaciju i tog sporazuma.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com