PETKOVIĆ: POLAGANJEM ZAKLETVE FORMALIZOVANA OKUPACIJA OPŠTINA NA SEVERU KIM

PETKOVIĆ: POLAGANJEM ZAKLETVE FORMALIZOVANA OKUPACIJA OPŠTINA NA SEVERU KIM

U opštinama Zubin Potok i Zvečan, Izmir Zećiri i Ilir Peci iz Demokratske partije Kosova položili su zakletvu i preuzeli dužnosti predsednika u opštinama Zubin Potok i Zvečan. Oni su, na izborima koje su Srbi bojkotvali, sa vrlo malim brojem glasova, izabrani kao prvi predsednici albanske nacionalnosti od formiranja lokalnih struktura vlasti u ovim sredinama pod okriljem vlade u Prištini.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković rekao je da je polaganjem zakletvi formalizovana okupacija četiri opštine na severu Kosova i Metohije od strane Prištine. Petar Petković je ocenio da verovatno nikada u istoriji demokratije nije bilo izbora sa tako beznačajnom izlaznošću, a da oni koji postavljaju merila demokratije u savremenom svetu rezultate takvih izbora priznaju.   

Ističe da okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje, pa neće biti ni u četiri opštine na severu KiM, i ona će ubrzo biti okončana.

“Jasno je da ovaj akt silovanja demokratije i ljudskih prava jeste odgovornost Aljbina Kurtija, kao velikoalbanskog ideologa i antisrpskog šoviniste, ali ide na dušu i delu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, rešio da suspenduje politička prava srpskog naroda na KiM”, naveo je Petković.    “Međutim srpski narod će duže od Kurtijeve okupacije pamtiti sraman način na koji su lažni korifeji savremene demokratije za tako nešto dali zeleno svetlo”.   

“Srpski narod nikada u prošlosti slobodu nije dobijao na poklon, već se za nju uvek izborio sopstvenim pregnućem i nacionalnim jedinstvom, i sada, kada su sve maske pale, a licemerje dela međunarodne zajednice postalo potpuno ogoljeno, Srbi će biti ti koji će odlučivati o svojoj nacionalnoj sudbini, a ne Aljbin Kurti ili bilo koji inostrani faktor”, dodaje Petković.

“Naš narod nadživeće i ovu situaciju bez presedana u savremenoj mirnodopskoj evropskoj istoriji, tako što će nastaviti da se svim snagama bori za mir i poštovanje međunarodnog prava, a Srbi sa KiM će, uveren sam, ostati jedinstveniji nego ikad, jer osim svoje države Srbije i sopstvene odlučnosti nemaju druge odbrane od zuluma kojem su izloženi”, zaključio je Petković.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com