TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

POČELA IZGRADNJA MALE SCENE NIŠKOG TEATRA (VIDEO)

Počela je izgradnja male scene Niškog narodnog pozorište. Radovi, vredni oko milion evra, trebalo bi da budu gotovi do novembra sledeće godine, kada će taj prostor moći da koriste i mlađe generacije glumaca, kaže direktor niškog teatra, Spasoje Ž. Milovanović. Za izgradnju male scene preko Banke za razvoj Saveta Evrope i Ministarstva kulture izdvojeno je oko milion evra.

 Izgradnja male scene. podrazumeva nadgoradnju i produžetak postojeće zgrade za šta je preko projekta, koji je izradila “Forma Antika” iz Niša, angažovano šest građevinskih firmi iz Beograda.

Mala scena trebalo bi da bude otvoreni prostor gde će se predstaviti i mlađe generacije glumaca”, ističe direktor Narodnog pozorišta Niš, Spasoje Ž. Milovanović.

Prema projektu, mala scena će imati oko 200 kvadrata i oko stotinu sedišta. Nadzor radova koji će trajati 270 dana obavaljaće Zavod za zaštitu spomenika Niš. Sredstva su obezbeđena iz republičkog budžeta preko Ministarstva kulture i Banke za razvoj Saveta Evrope u iznosu od oko milion evra.

“Sama činjenica da pozorište ima prostor da radi paralelene predstave jeste nova ponuda za publiku i da teatar radi u punom sjaju”, dodaje Milovanović.

U 2022. godini su radnici teatra pokazali da kada se dogovore unutar kuće da mogu da obraduju publiku i da dobiju novi vozni park, kao i ovu scenu koja će omogućiti nova radna mesta za glumce”, kaže gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Podsetimo, Skupština Grada Niša je odlučila da festival drame i pozorišta “Teatar na raskršću” da postane 12. gradska manifestacija od značaja a na predlog Saveta za kulturno stvaralaštvo i zahteva Narodnog pozorišta Niš. Niški teatar koji je obeležio 135 godina postojanja, dobitnik je i najvećeg priznanja Grada “Nagrade 11. januar”. Nadležni najavljuju da će se sledeće godine raditi na stvaranju uslova da se obnovi fasada ovog objekta i rekontruiše Velika scena.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com