TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

POČINJE MESEC RAMAZANA (VIDEO)

Prema kalendaru Islamske zajednice u BiH večeras sa zalaskom sunca počinje mesec ramazana, a četvrtak je prvi dan jednomesečnog posta za muslimane u BiH i regionu.

Mesec ramazan deveti je mesec hidžretskog lunarnog kalendara, kada se posti, a to znači da se hrana i piće ne uzimaju tokom dana, već samo tokom noći sa zalaskom sunca pa do zore. Značaj meseca ramazana je što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, poslednje Božje Objave.

Ramazan je za islamske vernike najvažniji mesec, a post podrazumeva uzdržavanje ne samo od hrane i pića već i od loših misli i dela.

Nakon tridesetodnevnog posta sledi Ramazanski bajram, kada se prekida post, a ove godine ovaj trodnevni praznik počinje 21. aprila.

Jusufspahić: Počinje ramazan, pozivam na mir i prestanak rata

Beogradski muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić danas je čestitao početak meseca ramazana i rekao da se ovaj ramazan obeležava u uslovima rata na evropskom prostoru i pozvao na mir.

“Bez obzira na veru, pozivam sve ljude naše države, naše Srbije da se molimo za mir i da rat prestane i da se zajedno molimo za našu Srbiju i njen napredak, da budemo jedinstveni, jer samo u jedinstvu je i pobeda. Neka naše čestitke ne budu reči, već iskrene želje i molitve, pustimo svetlost ramazana u sebe kako bismo svetlili svakome”, poručio je Jusufspahić u Bajrakli džamiji povodom početa meseca ramazana.

On je pozvao vernike da predstojeće dane provedu u miru i ljubavi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com