TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Ekonomija Udarne VESTI

POPUST DO 40% ZA RACIONALNU POTROŠNJU STRUJE

Struja će od 1.novembra poskupeti za 8%, što je drugi put ove godine. To će račune uvećati i do 1.500 dinara, ali i će oni koji štede imati popust. Građani koji racionalno troše struju i smanje potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobiće popust u narednih šest meseci.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike usvojila preporuku da Elektroprivreda Srbije i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju električne energije.

Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine ,dobiće umanjene račune za struju narednih šest meseci. Popusti će važiti od oktobarskih računa ove godine, zaključno sa računom za mart sledeće godine. Ministarka rudarstva I energetike kaže da Vlada na ovaj način želi da podstakne da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bi podstakla građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija.

I ove godine nastavljamo da stimulišmo odgovornu potrošnju električne energije, jer to doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje. Takođe ćemo stimulisati građane koji više potroše električnu energiju u najnižoj tarifi, da mogu takođe da ostvare pravo na popust, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Prošle godine pravo na popust ostvarilo je više od milion stanovnika.

Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije, ostvariti popust od 35 odsto. Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto. Struja će od 1.novembra poskupeti za 8%, što je drugi put ove godine. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14, 29 dinara.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com